– Man ser resultatet direkt och jag gör något för andra människor, säger Lena Sandström, städare som i debatten bara framhåller det positiva med sitt yrke.

Vi skrev om danska forskare som hade granskat nära 70 000 anställda för att ta reda på hur tunga olika yrken är. Städare ligger i toppskiktet när det gäller fysiskt krävande jobb, bara några yrken i byggbranschen är tyngre.

Tacksamt jobb

Artikeln satte i gång en väldig diskussion på Fastighetsfolkets Facebook. Lena Sandström debatterade så ivrigt att vi ringde upp henne:

– Jag ÄR mitt yrke och jag tycker om det jag gör. Städning är ett av de tacksammaste jobb jag har haft. Och städaren är den viktigaste personen på varje arbetsplats, säger hon.

Viktigaste jobbet

I diskussionen på Facebook håller Roger Crossler, ordförande i Fastighetsklubben på SGS Studentbostäder i Göteborg, med henne om detta:

”Städning är det viktigaste knoget! Ingen av oss andra, inte en kotte, kan göra våra jobb utan städarna… …något som oftast ”glöms” bort av arbetsgivarna.”

Otacksamt jobb

Andra vittnar om motsatsen till Lena Sandströms upplevelse om det tacksammaste jobbet. En städare skriver:

”Själv jobbade jag på samma ställe i åtta år utan att en enda gång få ett tack eller ”bra jobbat” och vet många som inte ens får ett hej när de städar på till exempelvis kontor eller sjukhus.”

Hur tungt och slitigt städjobbet är finns det också olika upplevelser av. ”Inte konstigt att kroppen är slut”, är en återkommande kommentar till artikeln om de danska forskningsresultaten. Ett konkret förslag dyker också upp: ”Skulle vara bra att variera med lättare arbetsuppgifter i ett annat yrke. De har gjorts med hemtjänsten, och de blev friskare.”

Lena jobbar på

Men Lena Sandström ser bara plus med städjobbet. Hon är 59 år och har ungefär 19 år i branschen. I dag är hon anställd på en liten städfirma i Kungsör, där det blir mycket hemstädning, men också kontor och flytt.

– Det är klart att jag känner av kroppen, men det är ju också för att jag blir äldre. Det finns så bra hjälpmedel numera, som städmaskiner och förlängningsskaft till moppen, säger hon.