–Stipendiet ska gå till någon som jobbar med kultur eller gör något som är kulturfrämjande. Det kan vara en författare, artist eller skådespelare. Men det kan också vara någon som ordnar kulturaktiviteter. Om någon drar ihop ett gäng kvinnor i förorten som lagar mat tillsammans är det också en form av kultur, säger ombudsman Sanna Wallin.

Det finns en lång tradition inom fackföreningsrörelsen att dela ut kulturpris. Fastighets har tidigare prisat både kända kulturprofiler och lokala initiativ. Vid den senaste kongressen delades stipendiet mellan operasångaren Malena Ernman, regissören Iso Porovic och musikern Kiki Nilselius. 

Städares vardag blev cabaret

2014 var det författaren Susanna Alakoski och musikern och författaren Stefan Sundström som prisades. Stipendiet har också getts till Anders Fennsjö, trubadur och Fastighetsmedlem som numer är ombudsman i region Väst. Fastighetsklubben vid Göteborgs bostads AB fick priset 2005 när de fick med Bostadsbolaget på ett teaterprojekt där bolagets städare fick dela med sig om sin vardag i en cabaretföreställning.

Stefan Sundström fick pris och spelade på Fastighets kongress 2014.

Sanna Wallin som sitter i förbundets kulturkommitté vill uppmuntra alla att tänka till och nominera till stipendiet. 

Fokus på mångfald och jämlikhet

–Det kan vara en kändis, men vi ser också gärna att det är någon som verkar i det lilla. Någon som i sin gärning verkar för mångfald, den lilla människan och för jämlikhet.

Kiki Nilselius var en av kulturstipendaterna vid Fastighets kongress 2018.

Kulturen är en viktig del av samhället, påpekar hon.

–Vi behöver en guldkant i tillvaron och den får vi via kulturen. Det gäller oss alla, även för våra medlemmar som är städare och fastighetsskötare och sliter i sin vardag behövs det en guldkant. Kulturen berikar oss.

Så gör du om du vill nominera

Senast den 1 december ska nomineringarna lämnas till Fastighets kulturkommitté.

Mejla till ombudsman Sanna Wallin, sanna.wallin@fastighets.se

I kulturkommittén sitter Sanna Wallin, ombudsman Linda Friman Wallskog, tidigare ombudsmannen Peter Aronsson och förbundsstyrelseledamoten Anita Göransson.

Fastighets kulturstipendium delas ut på kongressen som hålls i maj nästa år.