I början av november hade Socialdemokraterna partikongress. Själv kunde jag inte gå, jag hade annat på schemat, men höll mig förstås uppdaterad. Jag konstaterar att det var en modig kongress, som fattat flera viktiga beslut. 

S vill bland annat utreda hur vi slopar karensavdraget, mjuka upp prövningen vid sjukförsäkringens tidsgränser, förbjuda arbetskraftsinvandring förutom vid kompetensbrist och driva ut marknadskrafterna ur hela välfärden. De fattade också beslut om att förespråka en ny ekonomisk riktning. Det är riktigt bra politik.

Jag har länge varit kritisk till utvecklingen inom S. Du som läser mina krönikor vet att jag velat se nya tag under lång tid. LAS-förslagen som regeringen lade fram var ett djupt svek mot arbetarrörelsen. Den frågan debatterades knappt på kongressen.

Som ordförande i Fastighets företräder jag alltid medlemmarna, och mycket i samhället har gått åt fel håll. 

Välfärden saknar pengar. Inflation och löner tuffar på men anslagen hänger inte med. I praktiken innebär det årliga nedskärningar i allt från skola och äldreomsorg till förlossningsvård och psykiatri. 

Trygghetssystemen behöver stärkas. A-kassan är för låg, Försäkringskassan har inte fungerat och pensionerna är för lågaNu ser vi att S tagit ett stort steg framåt genom att öppna upp för nya sätt att tänka kring statliga investeringar. Då frigörs pengar att satsa på samhället. Helt enkelt klassisk socialdemokratisk politik.

Trygghetssystemen behöver stärkas. A-kassan är för låg, Försäkringskassan har inte fungerat och pensionerna är för låga. Det här var aldrig tanken och något måste göras. Med besluten på kongressen kan Socialdemokraterna lägga fram trovärdiga förslag och lösningar.

Vi har många utmaningar framför oss, och den här kongressen har fattat flera bra beslut om hur de kan mötas. Vägen är lång, men det rör sig åt rätt håll.