Oavsett om det gäller städning hemma hos statsministern, på ett sjukhus eller hos ett stort techföretag så tycker de flesta inte att städare är ett särskilt spännande yrke.

Samtidigt inser många att städare är ett yrke som behövs: 65 procent av svenskarna säger i en undersökning av Axiom Insight att de tycker att städare gör ett viktigt jobb för samhället. Nu är det dags att lyfta fram städarna på riktigt.

Det är arbetsuppgifter som ställer höga krav på kompetens och ansvarstagande.

Artiklar om städbranschen talar om pigjobb, svartjobb och skattefusk – trots att en majoritet av städföretagen är välskötta bolag som erbjuder sina anställda kollektivavtal med bra lön, pension och försäkringar. Städyrket är en viktig väg in på arbetsmarknaden för många människor, särskilt för de som i dagsläget står en bit ifrån den. Som städare får man dessutom träffa intressanta människor från hela världen och man får utföra ett aktivt och omväxlande jobb som är långt ifrån stillasittande. Få människor vet hur det faktiskt är att vara städare.

Pandemin har tydliggjort vilken oerhört central roll städarna har för att minska smittspridningen i samhället. Den har också visat hur städarna kan avlasta vårdpersonalen och bidra till en mer rationell arbetsfördelning genom att ta ansvar för smittstädning och sanering.

Det är tunga arbetsuppgifter som ställer höga krav på kompetens och ansvarstagande. Livsviktiga insatser som i slutändan har skapat trygghet för både personal och patienter. Kort sagt: Städarna utför ett riktigt viktigt jobb!

Säg hej till städarna på ditt kontor.

Därför tycker vi på Almega Serviceföretagen det är på tiden att vi visar våra städare den respekt de förtjänar. Alla måste förstå att städare har ett jobb som inte kan göras av vem som helst: Det behövs kunskap, hängivenhet och skicklighet.

Vi vill att alla städare känner stolthet, uppskattning och kraft i sitt arbete. Städarna i Sverige förtjänar bra villkor och ett erkännande för att de gör ett jobb som vi inte klarar oss utan.

Till dig som inte är städare: Säg hej till städarna på ditt kontor, tacka för deras insats och låt dem få vara en del av ert team.

Och till dig som är städare: Känn dig stolt och känn stödet från oss som behöver er hjälp! Dela den här texten med stolthet och hashtaggen #jagärstädare.

Om undersökningen

Axiom Insight har frågat 1 080 respondenter om deras syn på städare. Respondenterna är riksrepresentativa vad gäller kön, ålder och geografi. Undersökningen genomfördes 5 – 19 juli 2021.

Om Almega Serviceföretagen

Almega Serviceföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för landets serviceföretag, där branscherna facility management, fönsterputs, hemservice, sanering och städ ingår. Totalt har Almega Serviceföretagen 1 300 medlemsföretag som tillsammans sysselsätter över 55 000 personer.

Håller du med?

Är du städare? Vad tycker du om respekten för ditt yrke? Du kan skriva en insändare här.