– Anfallet den där natten kom som en chock. Det första jag gjorde var att ringa mamma som bor kvar på Krimhalvön, säger hon.

Bomberna regnar över Kiev

Det har gått en månad sedan kriget i Ukraina startade med att Rysslands president Vladimir Putin meddelade sina planer på ”en militär insats” i grannlandet.

I början av denna vecka handlar rapporterna om ryska bomber som mitt i natten regnar över ett köpcentrum i nordvästra Kiev. På morgonen grävs de döda fram ur ruinerna. Hamnstaden Mariupol beskjuts från land, luft och hav, men invånarna vägrar att ge upp.

3,5 miljoner ukrainare har redan flytt sitt krigshärjade land. Migrationsverket gör olika beräkningar av hur många som kan söka sig till Sverige, beroende på utvecklingen. I det scenario med flest flyktingar anger myndigheten att över 200 000 ukrainare kan komma hit fram till den 1 juli.

Olga Back svarar på frågorna

Olga Back i Örnsköldsvik kör varje dag efter städjobbet de tre milen till lilla orten Mellansel. Där har 170 flyktingar inkvarterats i drygt hundra lägenheter. Ett fastighetsbolag hyr ut dem till Migrationsverket och står för möblerna.

Jag gör vad jag kan för att de ska glömma kriget.

Olga Back

– Jag har varit med och ordnat sängkläder, köpt läkemedel, trosor till kvinnor och tjejer, husgeråd. Mina kunder där jag städar har samlat lite pengar så att jag kan köpa det nödvändiga, berättar Olga Back.

Det fanns ingen tvekan hos henne när flyktingarna anlände till staden.

Fixar vardagen

– Vi måste hjälpas åt och fixa deras vardag. De är i chock, särskilt barnen. Och då är det guld värt att kunna prata deras språk. Jag kan svara på frågor och hjälpa dem med översättningar.

– Jag gör vad jag kan för att de ska glömma kriget.

Stöttar ett barnhem

Själv kom Olga Back till Sverige 1996 för kärlekens skull. Hon var änka med två barn och har fått ett tredje i Sverige.

Förutom mamman på Krim har hon kusiner, tremänningar, vänner och bekanta utspridda över Ukraina. Hon är sedan många år engagerad i ett barnhem och en internatskola i Donbas. Hon ordnar transporter av kläder och leksaker som samlas in i Sverige.

Mamma skakar av rädsla

Olga Back kan fortfarande ringa sin mamma, trots att Krim är avskuret från yttervärlden. Men inte skicka pengar eller kläder. Där tillåts inga sociala medier, invånarna kan inte protestera eller demonstrera, berättar hon.

– Mamma är så är rädd att hon skakar. Hon minns andra världskriget, känner igen ljudet av sirener och bomber. Och jag kan inte göra något åt det…

EU:s massflyktsdirektiv

Direktivet ger sedan den 4 mars ukrainska medborgare rätt till omedelbart skydd i Sverige. De får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Flyktingarna får rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skola för barnen och visst ekonomiskt bistånd i Sverige när Migrationsverket har beviljat dem uppehållstillståndet.

Källa: TT/Migrationsverket