– Nu skjuter de inte där i alla fall, säger städaren Taisiia Mosissa som från sitt hem i Norsjö i Västerbotten tror att hon är mer orolig än föräldrarna själva.

Föräldrarna saknar medicin

Hon beskriver att de har el, värme och mat i sitt hem, inte långt från ryska gränsen. Men att de saknar mediciner. Banker, bankkort och internet fungerar inte. Bara fem mil från hemmet i nordöstra Ukraina ligger en stad som har bombats sönder. Enligt internationella nyhetsbyråer är Charkiv omringat av ryska styrkor.

– Mamma kan inte förstå om de lever på ockuperat område eller inte. Det finns ingen ukrainsk flagga på kommunhuset, men inte någon rysk heller.

Bättre på jobbet än hemma

Natten till den 24 februari höll Rysslands president Vladimir Putin tal och deklarerade att en ”militär specialoperation” inletts i Ukraina. På morgonen vaknade Taisiia Mosissa och blev livrädd.

Hon fick kontakt med sina föräldrar som berättade hur fönstren skakade av raketer och skjutningar i närheten. När hon var som mest skakad frågade chefen på städfirman om hon ville vara ledig.

– Men det känns bättre att vara på jobbet än hemma. Jag har vant mig vid situationen och är lugnare. Nu vet jag att mina föräldrar har det bra.

Taisiia Mosissa
Taisiia Mosissa har bott i Norsjö, Västerbotten, sedan 2014. Det var då Ryssland invaderade Krimhalvön.

Flydde från ryska bomber

Själv kom Taisiia Mosissa med man och barn till västerbottniska Norsjö 2014. Då invaderade Ryssland Krimhalvön och konflikten mellan de båda länderna tog fart.

– Vi hörde bomberna och vi var rädda. Till barnen sa vi att det var fyrverkeri …

Väntar på uppehållstillstånd

Fortfarande efter åtta år har Taisiia Mosissa och hennes man inget permanent uppehållstillstånd i Sverige. Båda jobbar och har arbetstillstånd. Döttrarna har blivit 19 och 17 – och deras lillebror som är född i Sverige har fyllt 4. Familjen väntar på besked om uppehållstillståndet.

– Men nu önskar jag bara att kriget ska ta slut så fort som möjligt, säger Taisiia Mosissa.