De senaste tio åren har fackföreningsrörelsen tappat enorma mängder medlemmar. Men vad beror detta på och vad kan vi göra för att vända trenden?

Facket kan bara bli starkt och få reell makt igen om vi är många som engagerar oss. Men som så mycket annat i samhället har även fackets icke-medlemmar blivit individualister. De säger att ”Facket gör ändå ingenting för MIG”.

Jag säger inte att facket som helhet är helt oskyldigt – men vi får aldrig glömma att det är VI som ÄR facket. De som jobbar på kontoret och i förbundsstyrelsen är som du och jag, arbetare på golvet. De är våra kollegor!

Är du inte nöjd? Engagera dig! Är du kritisk till hur facket arbetar? Organisera dig! Gör skillnad där du vill se den.

Avgiften höjs, fler lämnar, avgiften höjs, fler lämnar …

Jag tror starkt att vi måste gå tillbaka och se på den fackliga historien. Facket brukade främst handla om solidaritet. Men med avhoppande medlemmar uppstår ett moment 22 – avgiften höjs, fler lämnar, avgiften höjs och så fortsätter det.

Jag förstår att förbundet har en ekonomi som måste gå ihop. Och jag förstår att det blev tuffare att organisera oss efter alliansregeringens svek i början av 2000-talet – då den tog bort rätten till skatteavdrag på fackavgiften. Och efter tuffa förhandlingar hände det igen, ännu en gång, 2018.

Vi får inte heller missa klassperspektivet.

Men vi måste börja i rätt ände, och snacket på golvet är unisont. Det gör ont i plånboken att vara ansluten!

Vi får inte heller missa klassperspektivet: Även om fackavgiften är relaterad till inkomsten är den alldeles för hög. Speciellt i dagens ekonomi med höjda hyror, elpriser, bensinpriser och matpriser.

Den viktigaste delen för att få folk att ansluta sig till facket igen är därför att sänka avgiften. Tröskeln in till facket måste bli lägre, och hamnar valet mellan att ha mat på bordet eller att gå med i facket så blir valet enkelt.

Många känner att de inte har råd att vara med, och oftast är det de som behöver facket mest.

Eftersom facket är kopplat till vilken bransch vi jobbar i, så har vi ingen möjlighet att välja själva var vi vill ansluta oss. Därför måste också facket vara relevant för branschen det företräder. Det gäller även branscher där lönenivåerna ligger långt efter, vilket de generellt gör i våra branscher.

Detta är inte en diskussion om att vara med i facket eller inte. Det tycker jag är självklart – eftersom vi tillsammans är starkare. Men med sänkt avgift skulle många fler ha råd att ansluta sig. Jag vet många som känner att de inte har råd att vara med, och oftast är det de som behöver facket mest. De är engagerade och de behöver oss lika mycket som vi behöver dem.

De är de som sitter på otrygga anställningar med dåligt betalt – och det är dem vi måste visa solidaritet med. Vi behöver varenda en!