Det var SVT Småland som först berättade om Mohamad Koulali. Han kom till Sverige från Syrien för sju år sedan. Mohamad har skolios, böjd ryggrad, och sedan drygt två år är han anställd på Samhall. Han städar på olika butiker i Växjö.

Måste ha försörjning

Migrationsverket bedömer att han är alternativt skyddsbehövande. Han har därför fått tidsbegränsat uppehållstillstånd fram till oktober 2023, rapporterar SVT Småland.

I migrationslagen finns krav för att få permanent uppehållstillstånd. Bland annat försörjningskrav. Inkomsten ska både vara tillräckligt hög och varaktig, rapporterar SVT Småland. Mohamads anställning på Samhall räknas dock inte, då den är subventionerad av staten.

– Jag har försökt att få andra jobb. Men jag har skolios i ryggen och kan inte lyfta tungt. Det har varit svårt, säger Mohamad Koulali till Fastighetsfolket.

Är oroad

Mohamad har skyddsbehov och riskerar inte att utvisas. Men det tillfälliga uppehållstillståndet väcker oro för framtiden, säger han.

– Jag är orolig. Mina vänner och kusiner som kommit efter mig har kunnat få permanent uppehållstillstånd och ansökt om svenskt medborgarskap. Men det kan inte jag.

Han kan därmed inte ansöka om svenskt pass och kan inte resa utanför Sverige.

Migrationsverket säger till SVT att det enligt lagen inte får vara ett arbete som är subventionerat av staten. Lösningen på frågan ligger hos politikerna. Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) kommenterar att det går att göra undantag från försörjningskravet i vissa fall, bland annat om det föreligger särskilda skäl.