Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

1.

”Alla ska orka jobba till pension”

Nästa år blir det nya löner, och avtalsrörelsen har rullat i gång. I Fastighets region Ost vill avtalsrådet att förkortad arbetstid ska vara med bland fackets krav.

Städaren Panagiotis Gadis argument är att alla ska orka jobba till pension. Medskicket till fackets förhandlare från fastighetsskötaren Eva Sjökvist är att ”Lönen är så klart alltid viktig men hälsan är nummer ett”.

2.

Högre ingångslön med nytt kollektivavtal

Städarna på Bredablick i Lund behöver inte längre förhandla om sin egen lön. Och nyanställda får 2 000 kronor mer i ingångslön.

Företaget har tecknat kollektivavtal med Fastighets. Det är ett resultat av fackets drive för fler avtal: Två ombudsmän har under våren fått minst 25 arbetsgivare att skriva på.

3.

Vaktmästaren som släcker törst

Efter två inställda år är det dags för Göteborgsvarvet i helgen. 45 000 är anmälda till halvmaran. De serveras vatten ur de 700 000 pappersmuggar som vaktmästaren och långdistanslöparen Tommy Bäckström har baxat dit.

Hans jobb är att vårda och sköta Friidrottens hus i Göteborg. Han beskriver sina arbetsuppgifter med tre S: Städning, Service och Säkerhet kombinerat med flexibilitet.