Kvinnan har jobbat som städare i årtionden i ett städföretag.

– Jag tyckte om jobbet redan från början. Det var trevliga kolleger. De första åren var det inte så mycket stress och press, berättar hon. 

”Jag har allt på papper”

Men genom åren har hon sedan burit mycket tungt. Jobbat med storstädningar och golvvård. Och fått allt mer ont i kroppen. Varit sjukskriven i flera omgångar. Första gången i mitten på 2000-talet. Då blev hon långtidssjukskriven i flera år. Sedan dess har hon skickats på utredningar. Fått veta att hon har diskbråck. 

Hon har opererats, genomgått rehabinsatser och provat andra arbetsuppgifter. Men smärtorna i kropp och rygg är kroniska säger läkaren. 

Hon upplever att chefen på jobbet inte tror på henne. 

– Men även robotar som jobbar hårt går sönder. Mina problem syns inte på utsidan. Men jag har allt på papper. På mina läkarintyg. 

Lär sig leva med smärtorna

Kvinnan är långtidssjukskriven igen sedan snart ett år på grund av smärtorna. Nu väntar ännu en operation. 

Hon hoppas att den ska göra att smärtorna som strålar och krampar ner i benen ska lätta. 

Min läkare har sagt att en operation kan hjälpa mot dem, men inte mot smärtorna från mitt diskbråck. Jag gick för länge med dem.

Kvinnan försöker lära sig leva med smärtorna. Hon tar det dag för dag och natt för natt.

– Jag äter morfintabletter och kämpar på. För vad ska man göra? utbrister hon. 

Husläkaren tycker att hon ska byta jobb. 

– Men vad ska jag byta till? Vem ska anställa mig? När min rygg är sönder? undrar hon. 

Rädd att anmälas som arbetslös

Hon har varit med om att hennes sjukpenning dragits in en gång.  Trots att hon då hade gjort en operation som krävde lång återhämtning. Försäkringskassan förklarade beslutet med att arbetsgivaren inte hade skickat in någon rehabiliteringsplan. 

– Då ringde jag upp Försäkringskassan. Jag ville inte vara en boll som kastas mellan Försäkringskassan och min chef. Jag brydde mig inte om vems fel det var att papperen inte hade kommit in. Det fick de själva reda ut. 

Rehabiliteringskedjan hos Försäkringskassan kräver att hon efter ett år ansöker om sjukpenning på nytt. Nu har det där året snart gått. Får hon avslag på nästa ansökan är hon rädd att hon måste anmäla sig till Arbetsförmedlingen. 

Kvinnan får hjälp av att fylla i en ny arbetsskadeanmälan av en kontakt på Fastighets. Den första anmälan fick avslag av Försäkringskassan. Men det var på grund av fel ifyllda uppgifter av chefen, menar både fackombudet och kvinnan. 

– Den här gången ska bli rätt, säger hon. 

Så funkar rehabkedjan

Rehabkedjan innebär att din arbetsförmåga bedöms olika beroende på hur länge du har varit sjuk. 

De första 90 dagarna har du rätt till sjukpenning om du inte kan jobba som vanligt eller ha ett annat tillfälligt arbete hos din arbetsgivare.

Efter 90 dagar har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan göra något arbete alls hos din arbetsgivare. 

Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan jobba alls på den vanliga arbetsmarknaden. 

Men det finns undantag, när din arbetsförmåga kan få fortsätta att bedömas i förhållande till ditt gamla arbete, även om du varit sjukskriven i 180 dagar eller längre. 

Förra året gjorde regeringen en ändring i lagen. Den innebär att även de som varit sjukskrivna i 180 dagar inte behöver prövas mot hela arbetsmarknaden. Men det gäller bara om du väntar på vård eller rehabilitering. 

Om du har fått sjukpenning i 364 dagar kan du ansöka om fler dagar med sjukpenning om du har en allvarlig sjukdom som begränsar din arbetsförmåga. 

Källa: Försäkringskassan