Vad gäller med knivlagen?

Knivlagen säger kort sagt att man inte får bära knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen på allmän plats, inom skolområden på grundskolor och gymnasier, eller i fordon på allmän plats.

Knivlagen infördes för att minska förekomsten av allvarligt våld. Risken för våld ökar om det finns knivar och andra farliga föremål på platser där många människor befinner sig, särskilt på offentliga tillställningar, sammankomster och i skolor.

Använder kniv på jobbet

Men knivlagen har prövats i många rättegångar genom åren, så det finns en rad undantagsfall då det anses okej att bära kniv på allmän plats. Många människor använder kniv i sitt jobb och det är rimligt att man får ha med sig en kniv när man till exempel ska ut och fiska.

När får man bära kniv?

Högsta domstolen har tagit fram en lista med exempel då det är okej att bära kniv. Vi listar dem här!

Får hantverkare bära kniv?

För exempelvis en hantverkare är det tillåtet att på allmän plats bära en kniv som hen brukar använda i sitt jobb. Det gäller även om kniven inte krävs för just den aktuella arbetsuppgiften. Det är också okej även om hantverkaren skulle stanna till och lyssna på en gatumusiker eller ett politiskt torgmöte. Däremot får man inte ta med en arbetskniv till en tillställning eller sammankomst, om det inte har något med jobbet att göra.

Får jägare bära kniv?

Det är okej att ha en kniv i bilen om du är på väg ut för en fisketur eller för att jaga, eller göra någonting annat där det anses legitimt att ha med en kniv. Likaså får jägare och annat friluftsfolk ha med sig kniv om det framstår som naturligt att bära en kniv. När kniv ingår i scouters utrustning får de också bära kniv på sammankomster där de brukar ha scoututrustning.

Får man bära kniv på picknick?

Vid en picknick på allmän plats får man ha med sig till exempel en matkniv eller förskärare. Däremot inte större ”överlevnadsknivar”, stiletter eller andra föremål som är mer ägnade att användas som vapen.

Hur stor kniv får man ha på sig?

I de flesta fall får du ha på dig en mindre kniv, typ pennkniv. Mindre knivar är bara förbjudna om det finns särskilda omständigheter som gör att det är en större risk att kniven att kommer användas som vapen.

Samma sak gäller mindre slidknivar, som en morakniv. I många fall får du ha med dig det, som när du ska på en utflykt där ni ska grilla.

Det här gäller dock i regel inte om du ska på en nöjestillställning eller idrottsevenemang, eller annat sammanhang där människor träffas.

Får jag ha en kniv på tåget?

Du får ha med kniv när du reser med tåg, buss eller andra allmänna kommunikationsmedel – om resan är ett naturligt sätt att ta sig till eller från ett sammanhang där det är befogat att använda kniv.

Lästips:

Här finns Högsta domstolens beslut om knivlagen med alla exempel.