4,4 procents löneökning i ett ettårigt avtal. Det kräver facken inom industrin inför nästa års avtalsrörelse. IF Metall, GS, Livs, Sveriges ingenjörer och Unionen presenterade under måndagen sina lönekrav – resultatet i deras förhandlingar med arbetsgivarna brukar bli normen, ”märket”, för löneökningarna på hela arbetsmarknaden.

Fastighets sa ja

Samma dag kom LO­-styrelsen, där alla fackordföranden i LO ingår, med beskedet att de också kräver 4,4 procent. Facken vill även satsa på att höja lönerna för de som tjänar under 27 100 kronor. 

Fastighets deltog och sa ja till LO-styrelsens besked om 4,4 procent, samt låglönesatsningen.

– Vi vet att många av våra medlemmar har det väldigt, väldigt tufft ekonomiskt just nu och vi hade så klart velat ha mer. Men vi har varit med och påverkat för att få upp procentsatsen och få till ett högre krontal, säger Fastighets avtalsombudsman Joakim Oscarsson.

”Grupper som har det tufft”

Han är nöjd med att LO går in i avtalsrörelsen med gemensamma krav på en låglönesatsning som innebär ett löneutrymme på 1192 kronor för de som tjänar under 27 100 kronor.

– Vi pratar här om grupper som har det tufft och kommer att få det mycket tufft. Det känns bra om vi kan vara med och driva upp lönerna procentuellt för dem.

– Vi kommer nu att ha en intern diskussion med vår förbundsstyrelse och ska senast den 9 december svara LO om hur vi ställer oss till helheten i samordningen, fortsätter Oscarsson.

Negativt från arbetsgivarna

Från arbetsgivarnas sida är det hårda tongångar. Industrifackens bud på 4,4 procent är det högsta kravet på 25 år. Risken finns att jobb försvinner och sysselsättningen minskar, anser Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

– De här kraven ser vi som oacceptabelt höga, säger Per Hidesten, till nyhetsbyrån TT.

Satsning på de lägsta lönerna

Enligt den modell som LO presenterade förra veckan kräver facken löneökningar på 1 192 kronor för de med en lön under 27 100 kronor i månaden, samt en höjning av lägstalönerna i de centrala avtalen med 1 371 kronor. För de med en lön över 27 100 kronor blir därmed kravet på löneökningar 4,4 procent.