Klockan är inte ens sju på morgonen. Men i fönsterputsarnas depå på Stoby industriområde i Hässleholm råder febril aktivitet. 

De första vita firmabilarna har redan börjat rulla ut från parkeringen. Men några av de yngre fönsterputsarna i 20-års åldern sitter fortfarande kvar och dricker morgonkaffe. De känner till att arbetsplatsen har en facklubb, men inte att det är den enda renodlade fönsterputsarklubben.  

– Vad kul, säger 22-åriga Frida Lundberg.

Det har snart gått ett år sedan den lokala fönsterputsarklubben ”Eriks fastighetsklubb” bildades på företaget. 

– Vi gjorde det för att få bättre insyn i företaget. Vi bli allt fler fönsterputsare på företaget som representeras av oss i klubben och känner oss väldigt måna om att kunna göra något för alla dem, säger Niclas Bildtgård, som är kassör i klubbstyrelsen. 

Fönsterputsarna Niclas Bildtgård och Viktor Sjöberg står på var sin stege med ryggarna mot kameran och putsar var sitt fönster.
Fönsterputsarna Niclas Bildtgård och Viktor Sjöberg i arbete.

Utmaning att locka unga till facket

Uppskattningsvis är hittills nära hälften av företagets alla fönsterputsare medlemmar. De flesta är i 30-40-års åldern.

På senare tid har det börjat flera yngre just i Hässleholm. Det har varit en utmaning för klubben att locka dem till facket, ett problem som fackförbund i flera genomgångsyrken har.  

– Framför allt är det svårt att motivera dem till att betala medlemsavgiften, säger Niclas Bildtgård och tar en klunk kaffe ur den turkosa kaffekoppen, som av ens slump matchar fönsterputsarnas tröjor.

Fönsterputsare i Hässleholm morgonfikar innan dagens arbetspass.
Fönsterputsarna i Hässleholm börjar alltid arbetsdagen med morgonkaffe. Här Karl Ranstorp, Viktor Sjöberg, Frida Lundberg och Mikey Carlsson. Niclas Bildtgård med surfplatta i hand.

22-åriga Frida Lundberg och jämngamla Karl Ranstorp hör till dem som inte är med. Frida jobbade innan som servitris och i butik och Karl Ranstorp började på företaget direkt efter studenten för ett och ett halvt år sedan. 

– Jag jobbar mest för att få in pengar. Det här yrket är inget jag kan tänka mig en längre tid, säger Karl Ranstorp. 

Tryggt med någon att vända sig till

Fönsterputsarna har månadslön, men också en rörlig del vars storlek beror på hur mycket man jobbar och hur snabbt. 

Frida Lundberg tycker att arbetstiderna är en stor fördel med yrket. Nu slipper hon jobba på helger och kvällar. Dessutom gillar hon att jobbet är fritt. 

Frida Lundberg vet om den nya facklubben, men inte riktigt vilka frågor den diskuterar.

– Men det känns tryggt att det finns någon vi kan vända oss till, tycker hon.

Det börjar bli dags för alla runt fikabordet att åka ut till kunderna, som mestadels består av villaägare. Två fönsterputsare i varje bil kör ut genom grindarna. 

Viktor Sjöberg och Niclas Bildtgård vid en tegelhusvägg med stegarna.
Viktor Sjöberg och Niclas Bildtgård jobbar alltid tillsammans. Men nu flyttar Viktor Sjöberg till Kanada.

Niclas Bildtgårds parhäst i bilen är 21-årige Viktor Sjöberg. Men snart får han en ny kollega. De har jobbat in mycket veckan innan för att ha lite tid med oss på Fastighetsfolket. 

– Jag ska flytta till ett ställe utanför Vancouver i slutet av november. Jag gillar att åka skidor, säger Viktor Sjöberg, när vi kommit fram till dagens första stopp, en gul tegelvilla som snabbt får skinande rena fönster med hjälp av vatten, grönsåpa och skrapor. 

Fick rådet att starta egen klubb

När Viktor Sjöberg klättrat ner från stegen berättar han att inte heller han är med i facket. Han ska ju snart ska resa bort. 

 –  Nej, det får bli när du kommer tillbaka, säger Niclas Bildtgård när vi går tillbaka mot bilen.  

Förutom Niclas Bildtgård sitter ytterligare fyra fönsterputsare i klubbstyrelsen. De jobbar i Höganäs, Lomma och Ängelholm. 

Hela upprinnelsen till att klubben bildades var att några av de anställda ville få klarhet i om det lokala avtalet som slöts mellan Fastighets och företaget 2015 efterföljdes på alla punkter.

 

Simon Strandlund
Simon Strandlund, ordförande för Fastighets enda fönsterputsarklubb på Eriks fönsterputs i Skåne.

En morgon bestämde sig klubbens nuvarande ordförande Simon Strandlund och sekreteraren för att ringa upp en av Fastighets ombudsmän. De ville få tips på hur de kunde gå vidare med några förändringar de ville få igenom på sina arbetsplatser. Då fick de rådet att starta en egen lokal klubb. Det skulle ge dem bättre förutsättningar att kunna jobba för de förändringar de ville se. 

– Det första vi gjorde var att samla alla anställda till ett möte. Där utsågs ledarmötena för klubben och så var den startad, berättar Simon Strandlund, som jobbar i Höganäs.

Hektiskt första år

Fönsterputskubben har lämnat ett förslag på ett nytt lokalt kollektivavtal till ledningen. Bland klubbens önskemål finns bland annat några förbättringar i den rörliga lönedelen.

Förhandlingarna om det nya kollektivavtalet, som har Almegas centrala fönsterputsavtal som bas, har fortsatt under hösten.

– Det har dragit ut på tiden mer än det borde ha gjort, tycker Niclas Bildtgård. 

Han konstaterar att klubbens första år inneburit mycket jobb för ledamöterna. Därför har de inte hunnit vara ute så mycket och presenterat sig så mycket som de hade velat.   

– Det är lite svårt också eftersom vi arbetar som vi gör. Alla är ute och kör på dagarna, säger han.     

Så bildar ni fackklubb på jobbet

En fackklubb ska växa fram ur medlemmarnas engagemang på arbetsplatsen. Förenklat kan det beskrivas i följande steg.

  1. Skapa ett engagemang på arbetsplatsen – Diskutera vilka frågor ni vill driva, vad ni vill förändra.
  2. Värva medlemmar på arbetsplatsen.  Genom det fackliga medlemskapet får ni möjlighet att genomföra förändringar.
  3. Kalla medlemmarna till ett medlemsmöte där nominering till klubben sker.
  4. Medlemmarna behöver välja minst tre ledamöter som är ordförande, sekreterare och kassör. Källa: Fastighets