Fastighetsskötaren jobbar för en hyresvärd i Örebro. Under sommaren hade man haft problem med fiskmåsar som häckade vid en av företagets fastigheter. Måsarna attackerade personer som rörde sig på innegården.

En dag i juni såg en av de boende att fastighetsskötaren gick till attack mot en fiskmåsunge på innegården. Han sparkade till måsungen två gånger så att den for in i en vägg och dog. Fastighetsskötaren försökte också skydda sig från större måsar som flög ovanför honom.

Fastighetsskötaren hävdar självförsvar

Manne medger i förhör att han sparkat ihjäl fiskmåsungen, men förnekar att det var djurplågeri eftersom måsen dog omedelbart. 

Han uppger att han hade bett kommunens jägare att ta hand om fiskmåsarna förut, utan resultat. Samt blivit attackerad flera gånger tidigare av fiskmåsarna. Fåglarna hindrade honom från att göra sitt jobb, att hålla rent och snyggt på innegården. Och dessutom attackerade de hyresgästerna. Syftet med att sparka ungen var att få bort måsarna från gården och för att försvara sig mot de större måsarna.

Säger att det var i stundens hetta

”Det var väl lite i stundens hetta att jag också blev irriterad på fiskmåsarna” uppgav mannen i förhör.

Örebro tingsrätt går emellertid på vittnets berättelse och bedömer att måsen måste ha lidit, i alla fall en liten stund, av sparkarna innan den dog. Att fiskmåsungens föräldrar var aggressiva innebar inte att fastighetsskötaren befunnit sig i en nödvärnssituation, bedömer tingsrätten.

Fastighetsskötaren döms för djurplågeri och ska betala 9600 kronor i dagsböter.