Jamal från Fastighets vaktar Teslas infart
I torsdags eftermiddag utökade Fastighets sin blockad mot Tesla och avbröt städningen vid bolagets verkstäder i Stockholm.
– Vi måste vinna. Det handlar om hela existensen för vår svenska modell, säger ombudsmannen Jamal el Mourabit under ett vaktpass vid verkstaden i Upplands Väsby.
E4:an lägger en dånande ljudmatta över Teslas parkering i Upplands Väsby, strax norr om Stockholm. Trafiken dränker de flesta andra ljud utanför den ljusbruna tegelbyggnaden. Strejkvakterna från IF Metall och Fastighets behöver höja sina röster något, där de står vid kaffebordet i isande vind.
Spejar i iskyla
Fastighets ombudsman Jamal El Mourabit står och spanar efter bilar som kör in på området så att det inte är strejkbrytare som tar sig in. Han stoppar händerna i jackfickorna.
Hur klarar du dig från kylan?
– Nja, det är väl bara att vänta tills avlösningen kommer.
Du har inga vantar ser jag?
– Nej. Det var inte så smart, säger Jamal med ett snett leende.
Existensen på spel
Hittills har han mest fått positiva reaktioner från förbipasserande. Det är många som vill stödja strejken. Och det går inte att ge efter bara för att Tesla vägrar att samarbeta, menar Jamal el Mourabit.
– Nej, det vi får inte, vi får absolut inte göra det. Vi måste vinna, det handlar om hela existensen för vår svenska modell. Viker vi oss då kommer alla andra företag att göra detsamma. Alla företag sneglar på oss just nu för att se hur vi kommer att agera.
Kollektivavtal målet
Vid de tre verkstäderna i Stockholm – Huddinge, Segeltorp och Upplands Väsby – har städarna lagt ner sitt arbete och underleverantören Miab, som är anlitade för att sköta Teslas städning, får inte ta in sin personal.
Målet är det samma för alla fackförbund som har anslutit sig – Tesla måste teckna kollektivavtal med IF Metall, där de flesta av bilföretagets anställda är anslutna.
Så funkar en blockad
IF Metall och flera andra fackförbund har tagit till stridsåtgärder mot Tesla, efter att Tesla sagt nej till att teckna kollektivavtal.
Stridsåtgärder kallas det när facken agerar för att pressa arbetsgivaren till att gå med på deras krav.
Blockad är en så kallad sympatiåtgärd, som andra fackföreningar kan ta till för att lägga mer kraft bakom en strejk. Facket blockerar, förhindrar, arbetet på delar av en arbetsplats så att det jobbet inte kan utföras.
Strejk är en vanlig åtgärd. Strejk innebär att medlemmarna i facket inte utför något arbete tills kraven är mötta. Facken måste meddela minst sju dagar innan att man tänker strejka.
Kan ta ut fler grupper
För att hjälpa dem att sätta press på arbetsgivaren har andra fack ställt upp med sympatiåtgärder. Transport och Hamnarbetarförbundet transporterar inte längre bilar, Seko slutar dela ut post och paket, elektrikerna slutar serva laddstationer, Byggnads kommer inte att serva byggnader. Fastighets bidrar med att lägga ner städningen.
Men det är inte Fastighets enda maktmedel, säger Jamal el Mourabit.
– De kan bli fler åtgärder som utökar blockaden även till fastighetshtekniker och fastighetskötare. Det finns fler skott att avlossa.
När du står här, känner du dig personligen som en liten kämpe mot världens rikaste man?
– Ja absolut så … Här gör vi små insatser men tillsammans får det enorma konsekvenser för företaget. Så det är jättekul att vara en bricka i det spelet.
Så har facken agerat mot Tesla
- Fastighets blockerar städning på fyra Teslaanläggningar.
- Transport och Hamnarbetarförbundet blockerar lastning och lossning av Teslabilar i Sveriges hamnar.
- Elektrikerna blockerar arbete med service och reparation av elanläggningar vid Teslas verkstäder och laddstationer.
- Seko och fackförbundet ST blockerar gemensamt leveranser av brev, paket och lastpallar från Postnord och Citymail.
- Målarna blockerar arbete vid 109 lackföretag. Teslabilar blir inte lackerade.
- Byggnads blockerar servicearbeten, reparationer och byggnationer i Teslas serviceverkstäder.