Samhall ska utveckla oss – men sliter ut oss
Politikerna vägrar ta bort Samhalls vinstkrav. Det slår hårt mot oss med funktionsnedsättningar som får stressiga städjobb som sliter ut våra kroppar, skriver Joakim Häggkvist, städare på Samhall.
Jag har arbetat på Samhall i 15 år. Jag kom hit på grund av min autismdiagnos som gör det svårt för mig att klara ett vanligt arbete.
I dag har jag värk i knäna och belastningsskador i höger arm. Det beror på det tunga städjobbet på Samhall, som slitit hårt på kroppen.
Leder till psykisk ohälsa
Samhalls uppdrag är att utveckla människor med funktionsnedsättning genom arbete.
I stället får vi arbeta med tunga och stressiga städjobb som sliter ut våra kroppar. Det gör att många av oss som redan har diagnoser får psykisk ohälsa.
Detta beror på att Samhall har ett vinstkrav på sig från regeringen.
Vad sägs om att städa ett par timmar för att sedan få avsluta arbetsdagen med att jobba kreativt med musik, skrivande, bakning eller teckning som utvecklar och stärker vår självkänsla?
Ett annat Samhall är möjligt
Om vinstkravet togs bort skulle fler människor som står långt ifrån arbetsmarknaden kunna få plats på Samhall. Då skulle det också bli möjligt för Samhall att ha en mer varierad verksamhet.
Vad sägs om att städa ett par timmar för att sedan få avsluta arbetsdagen med att jobba kreativt med musik, skrivande, bakning eller teckning som utvecklar och stärker vår självkänsla?
Utan vinstkravet skulle Samhall också kunna anställda fler chefer som har specialkunskaper om våra olika diagnoser. Människor som är utbildade att arbeta med personer med funktionsnedsättningar och som har en pedagogisk utbildning.
Politikerna sviker oss
Men varken sittande regering eller Socialdemokraterna har tagit bort vinstkravet från Samhall. Det enda parti som i dag arbetar aktivt för att ta bort detta är Vänsterpartiet.
Även organisationen FUB har länge lyft att vinstkravet gör att Samhall inte kan ge personer med funktionsnedsättning utvecklande arbeten. Trots att det är Samhalls uppdrag.
Samhall ska vara till för oss med funktionsnedsättningar. Så ser tyvärr inte verkligheten ut i dag.