Fastighetsskötare utsatta för hot och våld: ”Samhället är tuffare i dag”
Betydligt fler fastighetsskötare utsätts för hot och våld i sitt arbete än de fall som syns i myndigheters statistik. Det visar tidningen Hem & Hyras enkät.
230 anmälda fall av hot och våld bara hos de 15-tal bostadsbolag som har svarat på Hem & Hyras enkät.
Så många händelser har fastighetsskötare anmält till sin arbetsgivare mellan åren 2019-2023, visar tidningens undersökning. Hot är betydligt vanligare än våld, enligt svaren i enkäten.
Vi är en utsatt yrkesgrupp. Vi är utsatta när vi vill ha lite ordning och reda. Man blir den som säger till, och det är känsligt.
Fastighetsfolket kan konstatera att resultatet i snitt innebär tre fall om året per svarande bostadsbolag.
Samtidigt fick Arbetsmiljöverket bara in totalt 36 anmälningar som rör hot och våld mot fastighetsskötare under samma tidsperiod. Siffrorna gäller samtliga bostadsbolag i hela Sverige.
Sjukskriver sig inte
Att skillnaden är så stor kan bero på att Arbetsmiljöverket bara för statistik över arbetsolyckor som leder till sjukfrånvaro, skriver Hem & Hyra.
– Ofta går man tillbaka till jobbet och jobbar efteråt, i stället för att vara hemma och grubbla. Många sjukskriver sig inte, säger David Sjörén, ombudsman för Fastighetsanställdas förbund region Väst, till tidningen.
För tio år sedan, år 2014, gjorde förbundet en enkät bland sina medlemmar. Då uppgav åtta procent av fastighetsskötarna att de hade blivit utsatta för hot eller våld det senaste året.
Hårdare samhällsklimat
Det resultat som Hem & Hyras enkät visar pekar på att incidenterna numera kan vara vanligare än så.
Om det beror på att fastighetsskötare har blivit mer noga med att anmäla till arbetsgivaren eller om fallen av hot- och våldssituationer faktiskt har ökat, tycker de personer som Hem & Hyra har pratat med olika om.
Jag tycker att samhället är tuffare i dag. De verbala hoten kommer mer och mer.
Camilla Claesson, miljövärd hos Familjebostäder i Göteborg och klubbordförande för Fastighets, hör till dem som ser en tydlig faktisk ökning. Hon har jobbat för det allmännyttiga bostadsbolaget i 36 år.
– Jag tycker att samhället är tuffare i dag. De verbala hoten kommer mer och mer. Vi är en utsatt yrkesgrupp. Vi är utsatta när vi vill ha lite ordning och reda. Man blir den som säger till, och det är känsligt, säger hon till tidningen.
Uppmanar att anmäla
På bostadsbolaget Poseidon i Göteborg har säkerhetschefen Peter Grellsgård en annan bild. Poseidon har 34 inrapporterade händelser som rör hot och våld mot sina ungefär 100 fastighetsskötare de senaste fem åren, enligt Hem & Hyras enkät.
Till tidningen säger Peter Grellsgård att han ser en viss faktisk ökning över tid, men att siffrorna främst beror på att bolaget har jobbat för att anställda ska rapportera in händelser.
Det är en yrkeskategori som går in i människors hem, där vet man inte alls vem som öppnar dörren och hur den personen mår.
På så vis vill man undvika mörkertal och normalisering av hotfulla situationer enligt Peter Grellsgård.
Men i intervjun med Hem & hyra lyfter han också fram psykisk ohälsa i samhället som en stor risk för fastighetsskötarna. De kan bidra till att siffrorna går upp, konstaterar han:
– Det är en yrkeskategori som går in i människors hem, där vet man inte alls vem som öppnar dörren och hur den personen mår.