Samhall har stämts av IF Metall – lämnar inte ut uppgifter till facket
Fackförbunden och Samhall tvistar om vilka uppgifter företaget ska lämna till facket inför en löneöversyn. Förra veckan hölls huvudförhandling i Arbetsdomstolen.
– Företaget vill styra själva vilka som ska få tillägg, det tycker vi är fel, säger Nicklas Nilsson, ombudsman på Fastighets.
Enligt kollektivavtalet kan anställda på Samhall få mer i lön genom arbetsuppgiftstillägg, mångkunnighetstillägg och personliga tillägg.
– För att vi ska kunna förhandla så alla medlemmar hamnar rätt när det gäller lönetillägg behöver vi få uppgifter från Samhall om exempelvis var man jobbar, vad man jobbar med och hur länge man varit på företaget, säger Nicklas Nilsson som är ombudsman och ansvarig för Samhallavtalet på Fastighetsanställdas förbund.
I Arbetsdomstolen vittnade Nicklas Nilsson om att Fastighets som förhandlande fack fått dessa uppgifter fram till den här tvisten. En tvist som startade med att IF Metall inte fick de uppgifter de behövde i Uppsala 2022 och sedan har det spridit sig till fler distrikt inom Samhall.
– Företaget vill styra själva vilka som ska få tillägg, det tycker vi är fel, säger Nicklas Nilsson.
Ingen praxis enligt Samhall
Det är IF Metall som, med hjälp av juristerna på LO-TCO Rättskydd, har stämt Samhall. Men de andra fackförbunden som har kollektivavtal med Samhall har yttrat sig och är samstämmiga.
I domstolen kan det bli avgörande om det funnits en praxis sedan tidigare att Samhall lämnar ut uppgifter för medlemmar och icke-medlemmar. Något som arbetsgivarens vittnen, tidigare förhandlare på företaget, säger att det inte gör.
Samhall och arbetsgivarorganisationen Fremia skriver i sin talan till Arbetsdomstolen att förbundet inte har rätt att få löneuppgifter för oorganiserade arbetstagare och att fram till dess att tvist uppstod var fackförbunden ointresserade av oorganiserade arbetstagare.
Vill kontrollera att avtalet följs
Juristen Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd förklarar varför det är viktigt att facket får ut uppgifter för fler än sina medlemmar:
– Vi ska kunna kontrollera att avtalet följs för alla, annars förlorar kollektivavtalet sitt värde. Sen är det endast för medlemmar som vi förhandlar. Men om vi ser felaktigheter i lönesättning för en oorganiserad kan vi stämma för brott mot kollektivavtalet och få skadestånd.
Enligt Henric Ask är det ett ökande problem att arbetsgivare inte lämnar ut uppgifter om de anställda till facket inför lönerevisioner.
Ett ökande problem
– Det är en maktfråga och många gömmer sig bakom dataskyddsförordningen, men det håller inte, säger Henric Ask.
Det finns tidigare prövningar där domstolen kommit fram till att vikten av att kunna kontrollera att ingånget kollektivavtal följs väger tyngre än dataskyddsförordningen.
Dom i detta mål mellan IF Metall och Samhall väntas den 18 december.