Hygienteknikern är anställd av Lassila & Tikanoja service AB och utförde städuppdrag på Orkla Foods i Kungshamn. I den anmälan som gjorts till Arbetsmiljöverket står att hygienteknikern handdoserade surt kem till tank men såg först vid själva doseringen att det fanns basiskt kem kvar. När surt och basiskt blandades bildades klorgas. Den anställde fick irritation i luftvägar som förvärrades och ambulans tillkallades.

Arbetsgivaren har alltid ansvar för arbetsmiljön och ska göra det som behövs för att ingen arbetstagare skadar sig eller blir sjuk på grund av jobbet.

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder

Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion med anledning av olyckan. Då framkom att företaget påbörjat en utredning. Myndigheten kräver nu att utredningen lämnas senast 24 oktober till Arbetsmiljöverket. I den ska framgå vilka faktorer företaget bedömer låg bakom händelsen och vilka åtgärder de vidtar för att förhindra att något liknande inträffar igen.

Om företaget inte gör något åt bristerna eller riskerna kan Arbetsmiljöverket komma att kräva åtgärder och fram till att det förbättrats kan företaget tvingas att betala en summa pengar, så kallat vite.

Klorgas kan ge lungskador

Klorgas bildas till exempel när klorinnehållande rengöringsmedel av misstag blandas med sura rengöringsmedel som toalettrengöring och avkalkningsmedel.

Gasen är kraftigt irriterande för ögon och slemhinnor. Vid inandning av hög halt risk för andningsbesvär och lungskada.

Källa: Giftinformationscentralen