Januari 2024. Mahari Barakis rumskamrat kommer hem från sitt arbetspass på Northvolt vid fyra-tiden på eftermiddagen. Då ligger Mahari Baraki kvar i sängen trots att hans pass skulle börjat klockan ett. 

Rumskamraten, som inte pratar så bra svenska, ringer då till Mahari Barakis vän, Ybrah Ruusom.

”Din kompis är död”

– Han sa bara ”din kompis är död, din kompis är död.” Jag ringde 112 direkt och när de kom dit kunde de konstatera att han varit död i flera timmar, säger Ybrah Ruusom till tidningen Arbetet.

Mahari Baraki jobbade som städare på Northvoltfabriken i Skellefteå och var anställd av Sodexo.
Han hade reagerat på arbetsmiljön, enligt Ybrah Ruusom.

– Han sa att det luktade väldigt illa av kemikalierna och att de alltid hade skyddsutrustning på sig.

Mahari Baraki bodde egentligen i Skutskär, utanför Gävle, men hade flyttat till Skellefteå för att få jobb. Familjen, fru och tre barn, bodde kvar i Skutskär men skulle snart flytta efter till Skellefteå.

– Han hade precis fått en lägenhet, så han höll på att fixa möbler. Men innan han hann flytta så dog han, säger Ybrah Ruusom.

Polisen fann ingen dödsorsak

Polisen utredde det plötsliga dödsfallet, men avskrev ärendet när man inte fann någon dödsorsak.

Men en månad senare avlider ytterligare en man som arbetade på Northvolt, en 19-åring som dör hemma i sängen.

Även i det fallet avskriver polisen ärendet.

Det är först när en tredje man hittas död på sin balkong, mellan arbetspassen på Northvolt, som polisen inleder en utredning för att se om det finns något samband mellan de tre.

– Handläggaren i Skellefteå hörde av sig till oss med anledning av att det var tre dödsfall kopplade mot samma arbetsplats, som har skett under en förhållandevis kort tid, säger Johan Stabbfors, gruppchef på polisens miljöbrottsenhet i Umeå, som leder utredningen.

Inga misstankar om brott

I dagsläget finns inga misstankar om brott, men utredningen är i ett tidigt skede. Om det till exempel skulle handla om ett arbetsmiljöbrott krävs det att man hittar ett orsakssamband mellan arbetsmiljön och dödsfallen. Något man ännu inte gjort, enligt Johan Stabbfors.

– I det sista ärendet har det funnits en indikation på att han kan ha exponerats för något i samband med arbetet och det kommer vi ha med oss när vi tittar närmare på de här dödsfallen.

Vet du vad han hade exponerats för?
– Nej, så det är väl också en sak att ta reda på, säger Johan Stabbfors.

Ingen av de tre avlidna hade några kända sjukdomar.

”Vad ska vi säga till barnen”

Ybrah Ruusom välkomnar att polisen nu utreder de tre dödsfallen närmare.

– Det jobbiga är att inte veta vad som hänt. När hans barn frågar varför pappa är död, vad ska vi svara då? För Mahari och de andra två finns inget att göra, de kommer aldrig tillbaka, men för alla andra som jobbar på Northvolt behöver de gå till botten med det här.

Eva Kristensson, kommunikationsansvarig på Sodexo, uppger i ett mejl till tidningen Norran att de känner till att polisen initierat en utredning gällande Mahari Baraki, som jobbade som städare åt dem på Northvolt.

”Om det trots att vi följer alla regelverk finns misstankar som att det finns något i arbetsmiljön som ligger bakom dödsfallen är det självklart mycket viktigt att det utreds.”

I en skriftlig kommentar till Arbetet skriver Northvolt bland annat att: ”Det är djupt tragiskt att tre personer har gått bort och våra tankar går självklart till de närmaste. Vi välkomnar den här undersökningen för att ge så goda svar som möjligt till våra kollegors familjer.
Polisen har redan gjort utredningar av de första två dödsfallen, och riktade ingen misstanke mot arbetsplatsen. Ingen person eller företag har heller delgivits misstanke för brott.”

Den här artikeln publicerades först i tidningen Arbetet som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.