Den första arbetsgivarorganisationen som Fastighets växlat krav med i årets avtalsrörelse är Sobona. Avtalet omfattar fastighetsskötare och husvärdar men också exempelvis elektriker, reparatörer och fastighetstekniker anställda i kommunala bostadsbolag.

I enighet med LO-samordningen kräver Fastighets löneökningar med 4,2 procent bland annat.

Ett kollektivavtal reglerar så mycket mer än lönen och Fastighets mål är att förbättra villkoren för sina medlemmar.

– Vi måste bygga avtal för framtiden. Du ska orka jobba längre och vara friskare på den tiden du har fritid, säger Nicklas Nilsson.

Friskvård på arbetstid finns hos en del, som Nicklas Nilsson säger, bra arbetsgivare genom lokala avtal. Nu är det ett krav för alla på Sobona-avtalet.

Det kan göras på olika sätt; en timme i veckan då du själv utövar friskvård eller som på en arbetsplats Nicklas beskriver där alla gemensamt inledde dagen med 15 minuter morgongymnastik och mådde betydligt bättre.

Delpension ger möjligheter

Fastighetsskötare och deras kollegor i branschen vill ha möjlighet att gå i delpension. Det innebär att din arbetsgivare löpande betalar in extra pengar till din avtalspension, vilket ger större möjlighet att kombinera arbete och pension i slutet av arbetslivet. Detta avtalskrav fick förbundet igenom i det senaste avtalet för anställda på Samhall och Folkets hus och parker.

Ett annat sätt att kunna äga sin tid är genom ett arbetstidskonto med arbetstimmar som den anställde själv kan välja att ta ut i pengar, betald ledighet eller avsättningar till pension.

I förra avtalsrörelsen togs ett första steg genom att det infördes en möjlighet att välja att omvandla sitt semesterdagtillägg till fler semesterdagar eller extra avsättning till pension. Nu vill Fastighets ändra skrivningen i den paragrafen så att det räcker med en anmälan från arbetstagaren till arbetsgivaren om hur man vill använda sitt semesterdagtillägg. Den första centrala förhandlingen har visat att det inte alltid är så lätt att göra den överenskommelsen med arbetsgivaren som det nu är formulerat.

– Striden står om vem som äger tiden. Vi kommer fortsätta spotta på den stenen, säger han.

Vill avtala om skyddsombud

Att det är den fackliga organisationen som utser skyddsombud vill Fastighets ha inskrivet i kollektivavtalet.

– Jag kallar det en hygienfråga. Det ska bara in, det gör det lättare för alla att veta vad som gäller.

Fastighets ombudsman Nicklas Nilsson kommenterar de krav som de fått från arbetsgivarorganisationen Sobona så här:

– Gällande löneavtalet vill de ha mer individuellt och vi mer kollektivt. De vill föra in anställningsformer och försämra anställningsskyddet. Vi har 18 månader visstidsanställning i avtalet medan det är 24 månader i las (lagen om anställningsskydd red anm).

Medan de fackliga organisationerna vill ha ett-årigt avtal kräver arbetsgivarorganisationerna tre-årigt. I mitten av februari börjar Fastighets och Sobona att förhandla och när avtalet löper ut 31 mars är målet att ha ett nytt avtal på plats.

– Jakten är igång, säger Nicklas Nilsson, som i februari ska växla krav med Fastigo och Almega för resterande medlemmar i fastighetsbranschen.