Sobona: ”Fastighets lönekrav blir svåra att möta”
Arbetsgivarorganisationen Sobona ser inte framför sig någon arbetstidsförkortning, som Fastighets kräver inför avtalsförhandlingarna.
– De flesta av våra arbetsgivare är i behov av fler arbetstimmar, säger John Nilsson, förhandlingschef på Sobona.
Fastighets växlade krav med sin motpart Sobona under onsdagen. Nu har Sobona börjat analysera motparternas krav.
John Nilsson börjar med att konstatera att Fastighets ställer sig bakom LO-samordningen och kräver löneökningar på 4,2 procent.
— De tycker vi är för rejält tilltagna, även om vi har förståelse för att alla fackliga organisationer har högt medlemstryck utifrån den senaste tidens reallöneutveckling och höga inflation, säger han.
Sobona konstaterar att det trots allt, sett över en längre period, varit en god reallöneutveckling för löntagarna.
— Fastighets löneökningskrav kan bli svåra att möta. Speciellt i fastighetsbranschen har vi många arbetsgivare som drabbats av höga kostnadsökningar som de inte kunnat ta ut motsvarande hyreshöjningar för.
Behövs fler medarbetare på plats
När de gäller Fastighets övriga krav, som bland annat gäller arbetstidskonton och möjligheter till delpension konstaterar John Nilsson att arbetsgivarna inte har några behov av arbetstidsförkortningar.
— De allra flesta av våra arbetsgivare behöver snarare fler medarbetare på plats. Men kanske går det att hitta timmar någonstans som man kan spara på ett arbetstidskonto. Vi har redan arbetstidskontolösningar i andra avtal, så det är ingen främmande fågel i vår värld. Men alla sådana lösningar behöver ju betalas någonstans, säger John Nilsson.
Han konstaterar att många arbetsgivare redan idag erbjuder både möjligheter till friskvård och delpension. Han inväntar att Fastighets ska hinna precisera sina krav lite mer gällande de delarna.
— Även ökade möjligheter till delpension skulle ju innebära att det blir färre medarbetare på plats och våra arbetsgivare behöver ju fler, säger John Nilsson.
Nej till individgarantier
För Sobonas del är det viktigt att få till ett mer sammanhållet kollektivavtal.
Arbetsgivarorganisationen vill inte ha olika villkor i dem beroende på facklig tillhörighet.
— Våra medlemmar tror också fortsatt på en utvecklad modell för individuell lönesättning. Men det verkar Fastighets vilja ta steg ifrån med sina yrkanden som gäller löneavtalet. Fastighets yrkanden innebär tvärtom kraftiga begränsningar för individuell lönesättning, säger John Nilsson.
Han tänker då på att Fastighets vill se individgarantier och att parterna ska komma överens om löneökningsutrymmet lokalt. Om man inte kan det ska alla få lika mycket.
Sobona vill helst inte ha några lönegarantier alls.
— Om de ska finnas kvar i avtalet ska de vara så låga som möjligt. Våra arbetsgivare vill ha större möjligheter att individuellt belöna medarbetare som gör ett bra jobb, inte mindre, säger John Nilsson.
Vill ha anställningsform för studerande
Fastighets konstaterar att Sobona nu vill föra in anställningsformer i avtalet och försämra anställningsskyddet. Så här kommenterar Sobonas John Nilsson det:
– De nya Las-reglerna har inneburit snabbare konvertering till tillsvidareanställning. Arbetsgivarna har ibland större utmaningar att bemanna under vissa perioder, till exempel semestertider. Då vore det bra att ha en anställningsform som möter den typen av utmaningar.
– En sådan anställningsform skulle då kunna rikta sig till i första hand studerande som inte strävar efter en tillsvidareanställning utan vill ha en inkomst under sina studier, säger han.
Några av Sobonas yrkanden
Löneavtalet ska bygga på lokal lönebildning med individuell och differentierad lönesättning.
Löneavtalen ska ej innehålla individuellt garanterade löneökningar eller bestämmelser om lägstalöner.
Löneavtalen ska ge förutsättningar för arbetsgivare att hålla samman löneöversynsprocessen med alla arbetstagarorganisationer, därför ska avtalens grunder vara likalydande och löpa under samma period.
Harmonisera anställningsvillkoren ytterligare mellan arbetare och tjänstemän för att skapa ett mer sammanhållet avtal per bransch.
Rensa och samla de gemensamma arbetstidsreglerna så att regelverket blir överskådligt och mer begripligt.
Göra vissa avtalsändringar för att underlätta arbetstidsförläggningen med hänsyn till verksamhet och arbetsmiljö.
Regleringar ska införas som förenklar att vara arbetsgivare. Till exempel genom: hantering av arbetstidsförläggning, att stödja delning av lönelistor enligt GDPR och förtydliganden och förenklingar kring hanteringen av turordning och företrädesrätt.
Anställningsformerna ska anpassas så att förutsättningarna för att bemanna och anställa bättre uppfylls, till exempel genom annan konverteringstid för vikariat i enlighet med las.
Förenkla tillämpningen av Lagen om uthyrning av arbetstagare,
Annan anställningsform för säkerhetsklassade tjänster.
Annan anställningsform för feriearbete.
Hanteringen av turordning och företrädesrätt ska förenklas och förtydligas genom separata avtalsområden mellan arbetare och tjänstemän och med enklare hantering av företrädesrätt vid korta anställningar.
Avtalsperioden ska vara minst 3 år.