De kämpar för att förbättra dina villkor: ”Kommer att vara slitigt”
Under avtalsrörelsen avgörs lönen och villkoren i ditt kollektivavtal. Fastighets avtalsdelegationer ska föra fram medlemmarnas vilja i de kommande förhandlingarna. ”Det är viktigt att vi som arbetar ute på golvet är med och påverkar våra avtal”, säger fastighetsvärden Simon Kappelmark.
Simon Kappelmark, Ellen Wikvist, Lena Ek, Emil Karlsson och Nina Persson (i förgrunden) är fem av dem som ingår i Fastighets avtalsdelegation. Läs mer om vilka som är deras fackliga hjärtefrågor nedan.Bild: Kajsa Klepke
– Det är nu vårt förbund prövas. Det kommer att bli sena kvällar, det kommer att vara slitigt, säger Joakim Oscarsson, Fastighets avtalssekreterare.
Han talar inför Fastighets avtalsdelegationer, som nu samlas inför den stundande avtalsrörelsen. I rummet på Barnhusgatan i centrala Stockholm är stämningen allvarlig.
– Den här avtalsrörelsen är extra laddad med tanke på läget i Sveriges ekonomi. Men det är vårt uppdrag att se till att medlemmarna får en bättre tillvaro, säger Joakim Oscarsson.
Kallas in i skarpt läge
Avtalsdelegationerna är rådgivande till förhandlingsledningen under avtalsförhandlingarna. Under de avgörande skeendena i förhandlingarna kallas avtalsdelegationerna in. De har som uppgift att lämna rekommendationer till förbundsstyrelsen om man ska anta eller förkasta ett avtalsförslag.
Fastighetsfolket tog pulsen på några av de som sitter i årets avtalsdelegationer.
Simon Kappelmark fastighetsvärd och klubbordförande, Bostadsbolaget. Delegationen för fastighetsavtalen.
Varför ville du vara med i avtalsdelegationen?
– Det är viktigt att vi som arbetar ute på golvet är med och påverkar våra avtal. Vi är ju förankrade ute i verkligheten. Personligen ser jag det också som ett lärande, att få suga i mig kunskapen.
Vilken är din fackliga hjärtefråga?
– Arbetstiden, vi arbetare vill precis som tjänstemännen kunna få ihop det så kallade livspusslet. Vi vill också kunna hämta våra barn på förskolan i vettig tid. Det är en rättvisefråga. Delpension är också intressant, jag tror att många av oss över 30 år börjar fundera på hur länge vi ska behöva jobba egentligen?
Bild: Kajsa Klepke
Lena Ekhead Greenkeeper, Varbergs Golfklubb. Delegationen för golfavtalen.
Varför ville du vara med i avtalsdelegationen?
– För att jag brinner för att förbättra våra villkor. För Kommunal har jag suttit i en avtalsdelegation, så den här avtalsrörelsen blir min andra. Det känns jättespännande att gå in i ett nytt fackförbund och vara med och påverka.
Vilken är din fackliga hjärtefråga?
– För att vara en mansdominerad bransch är våra villkor otroligt dåliga. Och då pratar jag inte bara om löneläget, utan även om andra villkor. Så det är många delar av våra avtal som behöver förbättras. En viktig fråga är också den låga organisationsgraden i golfbranschen, vi måste få med fler i facket för att stärka vår position gentemot arbetsgivarna.
Bild: Kajsa Klepke
Nina Perssonstädare och klubbordförande, HS Service och Support. Delegationen för städavtalen.
Varför ville du vara med i avtalsdelegationen?
– För att få vara med och påverka våra avtal. Det är den första gången jag sitter i en avtalsdelegation, så det ska bli väldigt intressant.
Vilken är din fackliga hjärtefråga?
– Att vi städare inte ska behöva använda vår egen utrustning i jobbet. Vi ska ha rätt till tjänstebil och tjänstemobil, som vilken hantverkare som helst!
Bild: Kajsa Klepke
Emil Karlssonfönsterputsare och klubbordförande, Eriks fönsterputs. Delegationen för fönsterputsningsavtalet och specialserviceavtalet.
Varför ville du vara med i avtalsdelegationen?
– Det var inte många fönsterputsare som ville ställa upp, därför ville jag vara med. I avtalsrörelsen är det ju medlemmarnas vilja som ska fram så då tycker jag att varje yrke ska vara representerat.
Vilken är din fackliga hjärtefråga?
– Det är en utsatt bransch, vi måste hela tiden värna om arbetsmiljön. Det finns många mindre fönsterputsarfirmor och många fönsterputsare är oorganiserade. Då finns det en risk att företagen konkurrerar med dåliga arbetsvillkor. Det måste vi förhindra!
Bild: Kajsa Klepke
Ellen Wikvist, ridlärare, Norrköpingsortens ryttarförening. Delegationen för hästavtalen.
Varför ville du vara med i avtalsdelegationen?
– Jag blev tillfrågad nu när jag bytte fackförbund. Jag har en bakgrund som regionalt skyddsombud i Kommunal och det känns bra att vara med och bidra med kunskap om vår bransch. Det är ett stort ansvar men det ska bli jättekul att vara med i diskussionerna.
Vilken är din fackliga hjärtefråga?
– Förutom lönen är det arbetstiderna. Vi jobbar med andras fritid och har mycket obekväm arbetstid. Då är det extra viktigt att arbetsgivaren följer dygns- och veckovilan och att vi får tillräckligt med återhämtning i våra scheman.
– Vår bransch har stora utmaningar, tyvärr följer många arbetsgivare inte kollektivavtalen. Det är lätt att unga utnyttjas när de får drömjobbet i ett stall. Därför är det viktigt att facken finns ute på arbetsplatserna och informerar om vilka rättigheter man har och bevakar att kollektivavtalen faktiskt följs.