På kollektivavtalet för specialservice arbetar sanerare, eller saneringstekniker som det också heter. På onsdagen växlade Fastighets avtalsyrkanden med arbetsgivarorganisationen Almega.  

Fastighets vill se löneökningar enligt LO-samordningen på 4,2 procent, med ett minsta utrymme på 1 222 kronor. Det innebär en låglönesatsning.   

Farliga arbetsuppgifter  

Facket vill också höja det så kallade SA-tillägget, som sanerare får vid särskilt ansträngande arbetsuppgifter.

Det kan handla om liksanering eller sanering på kärnkraftverk, där det finns betydande hälsorisker och sanerarna måste arbeta i tung skyddsutrustning. I dag är SA-tillägget nio kronor i timmen. 

– Det är löjligt lågt med tanke på sanerarnas tunga arbetsmiljö. Att sanera kärnkraftverk eller en lägenhet där någon legat död innebär mycket stora risker för hälsan, säger Ewa Edström, avtalsansvarig på Fastighets.

Ewa Edström står mot en träbakgrund och ler mot kameran.
Ewa Edström, avtalsombudsman.

Dessutom vill Fastighets att arbete på hög höjd inkluderas i SA-tillägget. Facket vill också se en särskild ersättning för de sanerare som handleder nyanställda.  

Lägre ingångslöner 

Almega saneringsföretagen vill fördela lönepotten lokalt utan individgarantier. 

– Vi vill kunna belöna efter prestation utifrån fastställda lönekriterier som fastställts efter lokala förhandlingar med Fastighets, säger Martin Stenmo på Almega saneringsföretagen. 

För arbetsgivarorganisationen är det också viktigt att ingångslönen inte fortsätter höjas mer än övrig lönesättning.   
– För att underlätta för ungdomar och nyanlända att få jobb behöver ingångslönen vara lägre och sen kan man bygga på sin kompetens för att höja lönen, säger Martin Stenmo. 

Vad betyder orden i avtalsrörelsen?

Yrkande: Krav i avtalsförhandlingarna.

Ersättningar: Sådant i avtalet som ger extra betalt, som till exempel ersättning för arbete på obekväm arbetstid, övertid, beredskapstid och jourtid.

Individgaranti: En garanterad löneökning som alla har rätt till.

Låglönesatsning: Att facken vill att de som har de allra lägsta lönerna ska gynnas av det man kommer fram till i löneavtalet.

Här kan du få svar på vad fler svåra ord i avtalsrörelsen betyder.

Kortare arbetstid för sanerare  

Precis som i förslagen till städavtalet vill Fastighets att sanerarna ska få rätt till ett arbetslivskonto, för att förkorta arbetstiden över livet. 

– Det är viktigt särskilt med tanke på att pensionsåldern höjs. Det här är tunga arbetaryrken och för att orka behöver arbetstiden kortas, säger Ewa Edström.  

Hur arbetslivskontot skulle kunna fungera i praktiken är för tidigt att säga, det är något som kommer att diskuteras i de kommande förhandlingarna.   

Vill styra mer över arbetstiden

Arbetsgivarna i Almega vill i sin tur kunna styra mer över sanerarnas arbetstid. I stället för att betala ut övertid efter 40 timmars arbete per vecka vill de införa en helt ny modell. Först om den anställda arbetar i genomsnitt mer än 40 timmar i veckan under ett halvår eller över 12 timmar per dag betalas övertidsersättning ut.  

– Det är inte acceptabelt. Det skulle ge arbetsgivaren en stor möjlighet att laborera med schemaläggning för att slippa betala för övertid, säger Ewa Edström.  

Martin Stenmo har på sig en mörk tröja över en vit skjorta och står framför en bokhylla. En hängande lampa syns i bakgrunden.
Martin Stenmo, Almega.

Almega kallar det flexibla arbetstider.

– Om en anställd vill kunna jobba extra tid måndag till torsdag och vara ledig på fredagen och kommer överens om det med arbetsgivaren så förhindras det av de övertidsspärrar som finns. Som det är skrivet idag så drar sig arbetsgivaren att göra en sådan överenskommelse för att inte behöva betala extra ersättningar, säger Martin Stenmo.

I början på mars inleds förhandlingarna om specialserviceavtalet, som löper ut den 31 mars.  

Kollektivavtalet för specialservice

På kollektivavtalet med Almega för specialservice arbetar bland annat sanerare, eller saneringstekniker som det också heter. Avtalet gäller för sanerare som är anställda på företag som är anslutna till Almega. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut den 31 mars 2025.