Inför strejkhotet på Pacta: ”Folk är motiverade”
Medlare är utsedda i konflikten mellan Fastighets och Pacta. Gunilla Runnquist och Malte Eriksson har fått uppgiften att hitta en lösning. Samtidigt börjar reaktionerna sprida sig bland de som ska strejka om det blir konflikt.
I fredags varslade Fastighets om konfliktåtgärder för tredje gången den här avtalsrörelsen. Nu gäller det avtalet med Pacta, en arbetsgivarorganisation för kommunala bostadsbolag.
Medlingsinstitutet har utsett Gunilla Runnquist, tidigare förhandlingschef för Lärarförbundet, och Malte Eriksson, tidigare ordförande för dåvarande Grafiska fackförbundet, för att få parterna att komma överens.
Om de inte kan enas kommer strejk och blockad att bryta ut på sju fastighetsbolag klockan 06.00 torsdag den 1 juni.
– Den 1 juni har vi husvärdar, som många av oss är, ansvar för omflyttning och nycklar. Det kommer att bli stor effekt om det skulle vara strejk då, mycket trassel för våra kunder. Vi gör även reparationer, säger Jan Jörlund, klubbordförande på MKB i Malmö.
På MKB gäller varslet allt arbete på Fastighets avtalsområde.
Bland de närmare 100 anställda på företaget uppskattar han att det är omkring 30 som inte är medlemmar.
– Hittills har det dykt upp en del praktiska frågor, som vad som händer med betalning för den som inte är med i facket. De får ju inga pengar men det här varslet kan nog få en del att gå med, gissar han.
Konflikten med Pacta gäller höjningen av lägstalönen. Fastighets vill att den ska höjas med samma krontal som övriga löner medan Pacta vill att den ska höjas med en procentsats.
– Utan att vara särskilt insatt tycker jag att det generellt tas för lite strid i LO-kollektivet. Och det är principiellt viktigt med lägstalöner, att det inte blir ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden, säger Anders Wiklund, klubbordförande på Karlstad bostads AB.
På hans företag gäller varslet de som arbetar på företagshotellet Park 124. Anders Wiklund tror inte att det kommer att bli några problem att få med sig kolleger i strejk om det blir aktuellt, även om de ligger högre i lönenivå.
Situationen är densamma på MKB i Malmö.
– Vi tycker att det är bra. Lägstalönerna måste komma upp i nivå, även om det inte finns någon här som ligger så lågt, säger Jan Jörlund och fortsätter:
– Jag hoppas att det inte blir någon strejk men det är bra att visa var skåpet ska stå. Och folk är motiverade och vill att något ska hända.
Utöver strejk för sju bostadsbolag gäller varslet även blockad av övertid, mertid och nyanställningar på hela avtalsområdet.
Parallellt med medlingen om Pacta pågår förhandlingar på flera andra avtal, bland annat det stora städavtalet. Där sker förhandlingarna med Almega.
Läs mer:
Strejkvarsel mot Pacta