Moterbjudande kan göra skillnad för ISS-anställda
Hyvling är en het fråga i avtalsrörelsen och diskuteras på Socialdemokraternas pågående kongress. För Fastighets är det ett krav i avtalsrörelsen och för drabbade på ISS väntar förhandlingar efter att företaget ignorerat anställdas moterbjudanden.
Under vintern har ett 40-tal anställda på ISS i Stockholmsområdet fått veta att företaget vill minska deras tjänstgöringsgrad, så kallad hyvling. Däribland Anneli Davidsson, som Fastighetsfolket tidigare berättat om.
En annan är kollegan Aslim Kargin. Hon har jobbat 23 år på ISS och har fått arbetstiden hyvlad från 20 timmar i veckan till 13,5.
– Det känns diskriminerande och ledsamt, säger hon.
Hennes man är timanställd och tillsammans räknar de nu med att ha en månadsinkomst på omkring 20 000 kronor efter skatt. Det viktigaste att betala är hyran på 12 000 kronor. Resten ska räcka till mat, busskort och allt annat som behövs till dem själva och deras tre hemmaboende barn.
– Det är för lite pengar. Men det finns inte så mycket att tänka och tycka i det här läget. Det är bara att hoppas att jag kan få mer tid, säger hon.
Senast den 17 mars skulle hon och hennes kolleger svara på erbjudandena men på uppmaning av Fastighetsklubben svarade flera med ett moterbjudande.
– I Coop-ärendet tackade de anställda ja ”under protest” men Arbetsdomstolen konstaterade att det inte är tillräckligt och gav arbetsgivaren rätt. Därför har de anställda på ISS som fått nya anställningserbjudanden fått lämna ett moterbjudande, säger Ewa Edström, central ombudsman på Fastighets.
Där motsätter de sig omregleringen av tjänst och kräver att få behålla sin lön under en omställningsperiod motsvarande uppsägningstiden.
Hittills har ingen har fått svar från ISS.
– Att man kommer med ett motbud som arbetsgivaren struntar i betraktar vi som en ensidig omreglering och det kommer vi att kalla till förhandling om, säger Ewa Edström.
Frågan om att begränsa hyvling är också ett krav från Fastighets till arbetsgivarna i avtalsrörelsen.
Och på Socialdemokraternas kongress, som pågår just nu, finns förslag om att ändra lagen om anställningsskydd, las, så att det blir tydligt att hyvling inte är tillåtet.
Detta är ett krav från LO, men partistyrelsen har föreslagit att förslaget inte röstas igenom. Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt i en intervju i tidningen Arbetet att han vill uttömma alla möjligheter till partslösning innan man börjar titta på att ändra lagen.
– Men det betyder inte att beslutet blir så, säger Ewa Edström som hoppas att kongressombuden ändå röstar ja till motionen.
Om det ändå blir ett nej – skulle det göra att frågan blir ännu viktigare i avtalsrörelsen?
– Det går inte att säga nu, säger hon.
Fackens bild är att det inte räcker med bestämmelser i kollektivavtalen när det gäller den här frågan.
– Vi måste få till en ändring i lagen. Det här är ett kryphål som arbetsgivaren har hittat, säger Ewa Edström.