Ståhl Fastigheter i Norrköping vill hjälpa ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Företaget erbjuder därför unga som bor i deras bostäder sommarjobb i sin närmiljö. Initiativet har fått idel lovord och andra lokala bostadsbolag följer nu deras koncept.

Ståhls Fastigheter vill visa att de tar ett ansvar för ungdomar och vill ge dem en första arbetserfarenhet.
– Tanken är även att har du varit med och gjort fint och städat i ditt bostadsområde så vill du hålla det rent och snyggt även framöver, säger Annelie Hauer, HR-specialist på företaget.
Ståhl Fastigheter har sitt huvudkontor i hjärtat av Norrköping – precis utanför skramlar stans pulsåder spårvägen fram i ett för dagen regnigt dis. En stor del av Ståhls fastigheter ligger också mitt i centrum, däribland i det pietetsfullt renoverade kvartertet Knäppingsborg, men de har även bostadshus i förort – likt Vilbergen där skogen är närmsta granne.
Ståhl har tidigare som många bostadsföretag erbjudit anställdas barn sommarjobb. Eftersom det fungerat så bra, beslöt man sig 2010 för att vidareutveckla idén och även rikta sig till hyresgästernas barn.

Satsningen har blivit omtalad och uppskattad. Ståhl har fått mycket beröm av hyresgäster, flera dagens ros i lokaltidningen till exempel. Även fastighetsanställda har uttryckt sitt gillande. Att andra bostadsföretag i Norrköping, som kommunala Hyresbostäder, nu följer i deras spår är Ståhl förstås stolta över.
Alla boende har fått brev om satsningen och man har även skickat ut ett pressmaterial. De ungdomar, från 15 år och uppåt, som känner sig lockade att pröva på fastighetsarbete under sommaren får lämna in en platsansökan via företagets hemsida.
– Vi ber dem beskriva sig själva, vad de gjort tidigare och varför de vill jobba hos oss. Att de får träna på att skriva en CV tycker vi bara är bra, säger Annelie Hauer. Sommarjobbet blir en fint merit att lägga till där. Alla får också ett arbetsintyg efter avslutat jobb.

Nu inför sommaren fick Ståhls in 150 ansökningar.
– Vi besvarar alla ansökningar, fortsätter hon. Självfallet går det inte att ge alla jobb, men eftersom vi delat upp arbetet i 3 veckors pass kan vi i år erbjuda 45 ungdomar jobb.
Alla sommarjobbare arbetar klockan 07.00–16.00. En tanke med satsningen är att ungdomar ska lära sig att passa tider. De uppmanas att ha med matlåda och äta lunch på områdeskontoret tillsammans med fastighetsskötarna. Arbetskläder – t-tröjor och huvjackor – med texten ”Vi jobbar för gladare hyresgäster” delas ut.

Handledarna får inför sommarjobbens start en lista på vilka jobb som behöver göras i kvarteren. Det är sådant som fastighetsskötarna inte hinner med i vardagen och som bidrar till att öka trivseln i områdena. Det kan vara plantera blommor, sätta upp skyltar i miljörum, rensa rabatter, slipa och måla, skruva ihop bänkar eller rensa i cykelrum.
– Uppgifterna gäller jobb i och utanför fastigheterna. Sommarjobbarna får inte utföra arbete inne i lägenheter. Enligt Arbetsmiljöverkets regler får de heller inte arbeta med maskiner som bullrar eller utföra jobb på hög höjd- klättra upp på långa stegar till exempel.
Som det ser ut nu kommer Ståhl att fortsätta erbjuda hyresgästernas barn sommarjobb.
– Satsningen är ju en succé och jag vet att den har bidragit till att vi fått gladare hyresgäster. Kanske har några sommarjobbare också insett att fastighetsarbete kan vara ett framtidsyrke, säger Annelie Hauer.

 

”Kul att handleda ungdomar”

Norrköpingstjejen Sandra Landberg-Carlzon, 26 år, tycker det är kul att handleda sommarjobbare. Hon valde bort ett vikariat på sjukhuset för att få vara del av den gemenskapen igen.    

Fyra somrar i rad har Sandra Landberg-Carlzon varit handledare för sommarjobbare på Ståhl Fastigheter. Idag arbetar också hennes lillasyster med samma sak.
– Att jag hoppade på jobbet beror på att min pappa är fastighetsskötare på företaget och tipsade om att de sökte folk, säger hon. Idén med att vara handledare för unga – som kanske jobbar för första gången – och motivera dem att göra ett bra arbete tilltalar mig.
– Vid sidan av att jag studerat till arbetsterapeut har jag jobbat som idrottslärare för ungdomar och det handlar i princip om samma sak. Så jag vet hur jag ska gå tillväga.

Hon förklarar att det gäller att vara ett vakande öga och visa och hjälpa ungdomarna om någon syssla känns tung eller tråkig. Samtidigt måste sommarjobbarna känna att de får fria händer och att de är en resurs som behövs.
– Det gäller att se och respektera alla i laget även om man inte ”älskar dem”. Något jag lärde mig när jag spelade fotboll i allsvenskan. Att hålla samtalen på ungdomarnas nivå är också viktigt. Jag brukar fråga om deras intressen och språk och vad de tänker använda lönen till. Kanske är det de första egna pengar de tjänar.
– Det brukar vara god stämning, fortsätter hon. Men självfallet är det inte klang och jubel hela tiden. Ibland kan det kännas trögt. Ungdomar gillar till exempel inte supermycket att vara i soprum där det luktar illa. Men då kan de få masker som täcker näsa och mun. Det är också bra att de ser att hyresgäster sorterar sopor fel och kan slänga stinkande konservburkar bland returpapper.

Sandra Landberg-Carlzon framhåller att de första dagarna med ett nytt gäng sommarjobbare brukar flyta på bra. För då känner ungdomarna inte varandra, är lite blyga och pratar inte så mycket.
– Sedan när de börjar bli bekanta tycker jag att många blir lite inaktiva och lätt blir sittande i solen. Då gäller det att få igång dem och se till att de tycker att det är roligt att bidra till bostadsområdets trivsel. Flera ungdomar berättar också att de gillar jobbet och de svarar gärna på frågor som fastighetsskötarna ställer på den gemensamma lunchrasten.
Det händer rätt ofta att hyresgäster kommer fram och berättar att sommarjobbarna gör ett bra jobb. Även entreprenörer kan komma med glada tillrop.

Sommarjobbet kan också få ungdomar att inse hur bedrövligt det är med klotter och annan skadegörelse.
– Vid ett tillfälle hade några sommarjobbare kämpat en och en halv dag med en måla en tunnel vit och dagen efter var den nedklottrad. Då blev de jätteledsna.
Sandra Landberg-Carlzon berättar leende också om ett par tillfällen när hon och ett gäng sommarjobbare fått göra extraordinära insatser.
– Vi upptäckte och räddade några gräsänder som fått ungar på en takterrass och bar ut dem i naturen. När hissen stod still i ett sjuvåningshus hjälpte vi till och bar ut och rastade en hund som hade problem med ryggen.
Själv har hon genom att vara handledare fått upp ögonen för hur mångsidigt fastighetsskötarjobbet är och ser på sin pappas arbete på ett nytt sätt.
– Det är ett serviceyrke som innehåller många olika moment, allt från att rensa avlopp till att ha kunskap om och installera olika vitvaror. Att ha social kompetens är också jätteviktigt. Det gäller att bemöta hyresgäster på bästa vis.

Alexander Erlansson, 15 år: ”Lönen ska gå till ett bowlingklot”

Alexander Erlandsson, 15 år, blev glad och lite chockad över att han drog en vinstlott och fick sommarjobb på Ståhls. Han gillar att fixa och göra snyggt i sitt bostadsområde Vilbergen.

Det är Alexander Erlandssons första sommarjobb och han beslöt sig genast för att skicka in en ansökan när han såg en lapp om det i porten där han bor.
– Men jag trodde inte att jag skulle få jobb eftersom jag vet att så många sökt. Kanske valde företaget mig för att jag skrev att jag gillar att jobba ute och inte är rädd för att slita, säger han.
När jag pratar med Alexander Erlandsson är han inne på sin andra arbetsvecka. Eftersom regnet öser ned denna dag hålls sommararbetarna inne och gör snyggt i ett cykelrum.
– Andra saker jag fått göra är att rensa bort ogräs från sandlådor och slipa och måla bänkar. Helt okej arbetsuppgifter.
Minst kul tycker han det varit att städa i miljörum och han konstaterar att många hyresgäster inte sorterar sopor som de ska.
Han har inga problem med att passa arbetstider och störs inte av att jobbet börjar redan klockan sju på morgonen.
– Det är lugnt, man ska ju ändå stiga upp.
Han säger att det gick snabbt att lära känna det gäng han arbetar ihop med och tillägger att sommarjobbet gett honom nya kompisar i bostadsområdet.

Handledaren tycker han inte gjort så mycket väsen av sig, utan mest förklarat vad de ska göra under dagen och sedan har de fått jobba fritt.
Någon större kontakt med fastighetspersonalen har han inte haft, kanske för att han inte ätit lunch på områdeskontoret utan valt det andra alternativet att gå hem och äta.
Desto mer kontakt har han haft med glada hyresgäster.
– En massa pensionärer har kommit fram och sagt att vi sommarjobbare gör ett fint jobb. Det är klart man blir glad över sådant beröm.
Alexander Erlandsson har också bara beröm till övers för sitt bostadsområde Vilbergen.
– Här bor en mix av pensionärer och barnfamiljer och det är lugnt och skönt. Jag gillar också att skogen är så nära och ger mig ibland ut och springer där.

Även om han aldrig haft ett sommarjobb tidigare har han viss arbetserfarenhet. Han har hjälpt sin pappa som bor på landet ”klippt buskar och rivit saker” och fått lite betalt för det. Dessutom säljer han lotter vid alla IFK Norrköpings hemmamatcher och får för besväret gratis entré.
Sport är ett stort intresse för honom. Först och främst fotboll då och så spelar han bowling i ett lag med blandat yngre och äldre medlemmar.
– Lönen tänker jag använda för att köpa ett bowlingklot. De är dyra. Uppemot 3 000 kronor kan man få betala för ett bra klot.

Efter sommaren väntar ett sista år i grundskolan för Alexander Erlandsson och sedan blir det gymnasiet, vilken linje har han ännu inte bestämt.
Däremot har han redan en idé om vad han vill jobba med i framtiden.
– Jag vill hjälpa skadade ungdomar. Jag föddes själv med en hörselskada och det gjorde att jag hade det jobbigt flera år i plugget.
Även hans mamma, Marie Erlandsson, berättar att hon uppskattar hyresvärden Ståhls initiativ.
– Det är jättebra att de ger ungdomar chans till jobb. Unga behöver få känna på något annat än att gå i skolan. Att jobben riktar sig till så långt ned i åldrarna som 15 år blev jag också positivt överraskad av.