Markus Andersson var arbetslös i många år. Arbetsförmedlingens aktiviteter gav ingenting. Nu jobbar han som städare vid Samhall i Skövde med kollegorna Johanna Möksy och Lars Karlsson. Jobbet ger utbildning och bättre självkänsla.

Fastighetsfolket har besökt Samhall i Skövde för att intervjua tre anställda om deras syn på sin arbetsgivare Samhall och om vad de tror om sina möjligheter att hitta ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. Alla tre har funktionshinder vilket gjort det svårt för dem att få vanliga jobb. Markus Andersson, 27, har läs- och skrivsvårigheter, Lars Karlsson, 27, koncentrationssvårigheter och ryggproblem. Johanna Möksy, 31, får inte lyfta tungt eller jobba i kyla efter en handledsoperation.

I Samhalls uppdrag ingår att erbjuda sina anställda meningsfulla arbetsuppgifter. Det klarar företaget av, tycker de tre.
– Jag tycker att vi har meningsfulla arbetsuppgifter även om jag ibland önskar ännu mer meningsfulla uppgifter. Det kan dock kännas meningslös att städa när allt blir smutsigt igen så snabbt. Men så är det för alla städare, säger Markus.
Markus, Johanna och Lars städar trappor och kontor och andra lokaler. De är utbildade för att klara av de vanligt förekommande arbetsuppgifterna inom yrket.

– Samhall är bra på att ordna kurser, säger Markus och får medhåll av de andra. Utbildningsprogrammet inom städyrket består av flera delar. Utöver grundutbildningen finns kurser i golvvård, trappstädning, fönsterputs och kemtekniska produkter.
Markus är den enda av de tre som får hantera skyliften. Det kommer till nytta när han är på fönsterputsuppdrag.
– Jag tror att Samhall har väldigt bra städmetoder och redskap, säger Markus.
– På stan ser man ju hur anställda i många städ- bolag fortfarande jobbar med gamla metoder, lägger Johanna till.

 

Alla tre Städjobbet kan vara fysiskt tungt även för personer utan funktionshinder. Men alla tre menar att de klarar av jobbet eftersom de nästan alltid arbetar två och två eller i större grupper och kan fördela arbetsuppgifterna.
– Jag är väldigt öppen med att jag inte kan bära tungt. De som jag jobbar ihop med vet vad jag klarar av, säger Johanna.
– Jag har lärt mig att leva med mitt problem och kan anpassa mig så att det blir ett så litet hinder som möjligt, säger Lars.

Städarna på Samhall i Skövde har oftast gott om tid för att utföra sina jobb i egen takt. Det kan dock bli stressigt kring storhelger eller när många är sjukskrivna samtidigt.
– De som klarar av mer får då extra jobb. Vi har olika begränsningar så alla kan inte göra lika mycket. Alla kan dock göra sitt bästa, säger Johanna.
– Därför borde Samhall uppmuntra fler anställda att försöka klara av fler arbetsuppgifter. Vi ska ju ut från Samhall en dag, säger Markus.

En av Samhalls målsättningar är att funktionshindrade ska förberedas för en anställning på den öppna arbetsmarknaden. De tre har provat på olika typer av jobb. Lars var nyligen butiksbiträde och hoppas på en ny praktikperiod på samma ställe inom kort.
– Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med, jag är fortfarande i början på min utveckling. Innan jag kom till Samhall hade jag inte haft ett riktigt jobb, bara några korta praktikperioder, säger Lars.
Markus däremot avbröt sin praktik i ett städbolag efter bara två månader. Han beskriver jobbet som ”slavarbete”.
– Första månaden som praktikant kändes bra. Allt blev sämre när jag fick en provanställning, säger han.
Markus, som hade hoppats på att praktiken skulle leda till en riktig anställning, blev istället oerhört besviken. Han vågar dock prova övergång igen när tillfälle ges.

Johanna däremot tycker, efter ett mindre lyckat försök som städare på ett hotell, att praktiken får vänta.
– Jag trodde att hotelljobbet kunde vara min väg ut, men istället visste jag varken ut eller in. Jag klarade av städjobbet utan problem, men det mesta runtomkring var rörigt och osäkert, säger hon.
Johanna vill också lämna Samhall en dag, men först vill hon satsa på att bli internlärare. Hon ska snart börja på en utbildning.
– När jag är klar och har fått jobba som internlärare ett tag kan jag söka jobb på företag som sysslar med vuxenutbildning. Det ska bli jättekul för att jag har en dröm om att få jobba som lärare.

Tiden på Samhall har varit betydelsefull för alla tre. De pratar om bättre självkänsla och ökat självförtroende.
– Jag vågar säga vad jag tycker och är mer framåt, säger Johanna och berättar att hon tidigare var blyg och försiktig.
– Jag klarar av mer än vad jag trodde. Också jag har växt. Praktikplatsen har betytt jättemycket för mig. Där fick jag beröm när jag gjorde någonting bra, säger Lars.

Johanna

Johanna, Lars och Markus tror att de kommer att få anställning utanför Samhall. De tänker inte tillhöra gruppen som jobbar kvar till pensionen.
– Anställningen på Samhall ger dock en viss trygghet. Vi får prova andra jobb utanför företaget och ändå komma tillbaka inom ett år om det inte funkar. Men vågar man ta steget fullt ut och lämna det trygga Samhall nu när arbetsmarknaden är så osäker? Risken att bli uppsagd är stor och då kan rätten att komma tillbaka vara borta, säger Johanna.
– Jag känner många som inte vågar prova något annat. Man måste våga chansa och sträva efter någonting som kan vara bättre, säger Markus.
– I dagsläget vågar jag inte hoppa på vilket jobb som helst. Jag har villa med lån och familj, fortsätter Johanna. Jag vill passa på att få en bra utbildning här först.

Det mesta som Markus och hans kollegor pratar om låter bra. Men även här kan det uppstå problem.
– Jag kan ibland bli trött på att det negativa hörs mest samtidigt som jag tycker att vi ska framföra kritik när det är befogat eller tala om när vi är missnöjda, säger Johanna.
– Det kan vara mycket snack och lite verkstad ibland, lägger Lars till.
De har hört om kritik mot arbetsledningen på Samhall. Men de kan inte säga så om Skövde.
– Dåliga chefer kan ju finnas på alla företag. Men även arbetsledarna och cheferna på Samhall växer med tiden, säger Lars.

Markus berättar att Samhall gärna ser att anställda kommer med förslag på förbättringar. Men han tycker att förslagen inte alltid får gehör. Han vill att Samhall ska köpa in så kallade dubbelmoppar som är vikbara och kan användas två gånger.
– De skulle passa bra i trappstädning. Jag vet inte varför företaget inte köpt in sådana moppar, förmodligen för att de är dyrare än dem vi använder idag. Jag tycker att man inte alltid ska titta på prislappen eftersom här pratar vi jämt om att vi ska jobba så ergonomiskt som möjligt.
– Ibland känner jag att jag inte orkar lägga ner mer energi på förbättringsförslag. De som jobbat här i många år har sina inarbetade rutiner vilka kan vara svåra att ändra på. Det är lätt hänt att man återgår till det gamla arbetssättet efter ett tag, säger Johanna.

Alla tre trivs på Samhall men har ibland svårt att berätta för andra var de arbetar.
– För mig är det pinsamt att gå med profilkläderna om jag ska göra ett ärende efter jobbet. Många har fördomar om Samhall. Jag får känslan av att andra nedvärderar mig, säger Johanna.
– Så kan jag känna när jag städar i resecentrum. Folk tittar konstigt på mig vilket känns jobbigt. Jag har dock inga problem med att städa på cementfabriken för där känner jag de flesta och de vet vem jag är, säger Lars.

Kort om Samhall

Det statliga företaget Samhall har cirka 20 000 anställda i landet. Målet är att 6 procent årligen ska gå över till anställningar utanför Samhall. Det senaste året har drygt 5 procent övergångar skett i hela landet. Distriktet Skaraborg, där Skövde ingår, har nått sex procentsmålet.

Sedan 2012 ska Samhall också erbjuda utvecklingsanställningar. Samhall tar även emot arbetslösa från jobb- och utvecklingsgarantin för att träna och testa funktions- och arbetsförmågan.

Distriktet Skaraborg har en genomsnittlig anställningstid på tolv år. Men i Skövde finns även några enstaka anställda som började i slutet av 1970-talet.