Jobb och jubel lyfter laget
Hemmapubliken i Vida arena jublar när Växjö Lakers besegrar Frölunda med 3–0. Även föreningens vaktmästare Tomas Bolmgren och Andreas Lindberg känner sig uppskattade. Att det går så bra för laget skapar extra god stämning.
Det märks direkt i Växjö att det är en toppmatch i Arenastaden. Flaggor i centrum annonserar ”Match i dag”. På kvällen bänkar sig 5 243 besökare för att se kampen. Som väntat är det en majoritet män men också ett fler- tal kvinnor. Många är iklädda Lakers färger.
Omgärdade av tunnor med brinnande eld och fyrverkerier forsar spelarna ut på isen. Lakers fans hälsar dem med fotstamp och ”klappan” – rytmiska slag med hopvikta program. En trumslagare i vimlet anger takten.
Tomas Blomgren och Andreas Lindberg förklarar att du bör vara sportintresserad för att jobba som vaktmästare här. Under matchen står de som klistrade vid spelarentrén och är standby om något behöver åtgärdas på arenan.
– En puck kan till exempel krossa ett skyddsglas runt rinken, säger Tomas. En hockeypuck som skjuts i väg kan ha en hastighet på uppemot 160 kilometer. Det måste du vara medveten om både som vaktmästare och publik.
I dag är det plexiglas i Vida arena. Det spricker bara och är därmed lättare att hantera och de riskerar inte att skära sig i brådskan.
När en period är slut ska alla skär på isen bort liksom snön som sprutat upp då spelare bromsar in. Snabbt och smidigt manövrerar Andreas ut vidundret till ismaskin från dess hangar.
– Jag är så van att hantera maskinen att jag knappt tänker på hur jag gör, säger han.
Men att ensam köra runt på rinken inför många tusen åskådare kan stressa ovana förare.
– Du kan drabbas av det vi kallar isfrossa. Börja darra, göra fel eller köra fast och behöva assistans för att komma loss, säger Tomas. Det du absolut inte får göra då är att kliva ur maskinen. Finns det en snöfläck på isen är det såphalt. Vill det sig riktigt illa kan du ramla med bakhuvudet rätt i isen.
När vaktmästarna måste beträda isen för att exempelvis flytta ett mål är det broddar på som gäller. Ett skydd de tidigare kunde slarva med.
– Nu har vi skaffat gott om broddar och lagt på strategiska platser. Om vi borde ha hjälm också? Nej, det känns inte aktuellt, säger Tomas och rättar till kepsen med Lakers logga.
Både han, Andreas och Stefan Löfqvist – som deltar en stund vid samtalet – gläds åt Lakers segertåg. Samtidigt sympatiserar de med vaktmästarna hos Östers IF, som halkade ur allsvenskan 2013, och menar att hur det går för ett lag inte bör påverka föreningens personal.
Vaktmästarna på Arenastaden var tidigare kommunanställda, men för fyra år sedan bestämde politikerna att de skulle vara anställda direkt av idrottsföreningarna.
– Vi fick välja vilken förening vi ville jobba för. Det känns onekligen som om vi som valde Lakers drog vinstlotten, säger Tomas. Föreningen sköts väldigt proffsigt och har en stabil ekonomi.
– Det är bättre att bara jobba med en sport och ha en chef som kan idrott, säger Stefan.
Sina forna kolleger som i dag jobbar för Öster IF träffar Lakers vaktmästare sällan. De arbetar på skilda håll i Arenastaden och både grupperna har fullt upp med jobb.
– Som mest växlar vi några ord när vi möts i området, säger Tomas.
Att arbeta i Arenastaden är något Lakers vaktmästare ser som en förmån. Denna superanläggning har satt Växjö på kartan för alla sportintresserade och lär bli än mer omtalad när ett L-format storhotell (L som i Lakers kan man tänka)och en simhall står klara.
– Hotellet kommer att bli jättefint med både restaurang och swimmingpool och även innefatta ett hockeygymnasium och en bowlinghall. Med en ny simhall kommer alla sporter att vara representerade här, säger Tomas.
Innan dess ska en till ishall invigas. Den behövs för att konståkningen vill utöka sin verksamhet och där ska även smålagen kunna få mer träningstid. I samband med det ska vaktmästargruppen utökas med en anställd.
– Vi får vara med och tycka till om nyanställningen, säger Tomas. Det är viktigt att det blir en samarbetsvillig person som passar in i gruppen och inte tycker det är läskigt att köra ut ensam med ismaskin. Vidare krävs väl en viss händighet och lite teknisk begåvning. Om en tjej skulle platsa? Visst, det avgörande är hur du är som person.
Att Lakers spelare är firade stjärnor och tjänar enorma pengar väcker ingen avund hos vaktmästarna. Sådan är ju elitidrotten.
– Vi behandlar dem inte som gudar, utan som vanliga människor, säger Andreas.
– Alla spelarna hälsar, sedan är det individuellt hur pratsamma de är. En del killar är nog rätt blyga, säger Stefan.
Även hockeypubliken får rosor. Det är inget stök på läktarna eller skanderas hatramsor.
Vakter ansvarar för ordning och föreningsfolk plockar skräp efter matcher. Men visst ligger det ändå kvar skräp i bänkrader som vaktmästarna rensar bort.
Bara för att A-laget spelar så står inte resten av verksamheten still. Förutom Vida arena har de två ishallar till att serva. Tomas och Andreas hinner inte ta matrast, utan slevar i sig lite fil och müsli i farten och det är närmast svängdörr till deras lokal. Lagledare och föreningsfolk tittar in och kaffebryggaren går varm.
På pressläktaren, där man har en ypperlig överblick över Arenan, är det knökfullt. Spelarnas insatser kommenteras livligt över varmkorv och kaffe som föreningen bjuder på.
Alla A-lagets matcher sänds direkt av en sportkanal.
– Teveteamen är numer vana att rigga upp sin utrustning, men i början fick vi ge dem en hjälpande hand. Det ska till exempel monteras kameror i målen, säger Tomas.
Några veckor efter Fastighetsfolkets besök har Lakers tagit sig till kvartsfinalerna. Det kommer att betyda fler högprofilerade matcher och humöret är än mer på topp i föreningen.
– Det är bara positiva vibbar, intygar Tomas i telefon.
Vaktmästarna får inför dessa matcher lägga in en ny reklam från SHL ” Slutspel 2015” i isen. Vilket innebär att Vida arena hålls stängd två dagar. Isen måste först hyvlas ned, sedan gäller det att med precision breda ut reklamen. Därefter byggs isen upp igen genom att man i omgångar spolar den.
Tomas säger med ett varmt skratt att det är ett kärt besvär. Ännu häftigare vore det förstås att få lägga ned reklamen ”Finalspel 2015” i isen. Går Lakers så långt får vaktmästarna jobba en del övertid.
Deras arbete delas in låg-, mellan- och högsäsong. Från mitten av april är det mellansäsong. Vilket innebär att de inte arbetar helger när en del matcher spelas. Matcherna kan även pågå senare än klockan 22 när deras ordinarie arbetstid slutar.
Vaktmästarna har inte slagit vad om hur det kommer att gå för Lakers.
– Jag är dock förvissad om att det blir SM-guld! Laget är så jättebra nu. Självfallet skulle vi vaktmästare få vara med på segerfesten då, säger Tomas.
Mer om Arenastaden
I Arenastaden
i Växjö samsas 15 olika sporter, däribland ishockey, friidrott, fotboll, handboll, gymnastik och konståkning. Både elitidrottare och ungdomar tävlar och tränar på inom- och utomhusanläggningarna.
Vida arena, Myresjöhus arena, Tipshallen och Fort Knox är några av de 14 arenorna. Förutom idrott används de för nöjesevenemang och utställningsverksamhet.
Planer finns på att bygga ett ho
tell i anslutning till Arenastaden och eventuellt även en simhall.
Mer om Växjö Lakers
Växjö Lakers spelar i elitserien SHL. Hemmaplan är Vida arena. Denna ishockeyarena, där det även ges stora nöjesevenemang, är sammanlänkad med två andra ishallar där juniorlag och skridskoåkare tränar.
Fastighetssektionen hos Lakers består av en driftansvarig chef, fyra vaktmästare och en fastighetsskötare.