Familjebostäder i Göteborg har fått arbetskläder med reflexer på armen. En viktig funktion menar miljövärden Ingvar Lorentsson.

Familjebostäder i Göteborg har fått arbetskläder med reflexer på armen. En viktig funktion menar miljövärden Ingvar Lorentsson.

När Familjebostäder i Göteborg skulle ta fram sin nya klädkollektion bjöds arbetstagare från olika yrkesgrupper in för att tycka till. Och synpunkterna gjorde skillnad. 

– Jag ville ha reflexer på kläderna så att vi syns bättre när det är mörkt ute, till exempel när vi skottar snö, säger miljövärden Ingvar Lorentsson.
Önskemål från dem som besöker hyresgäster var att kläderna ska vara bekväma och att skorna ska vara lätta att ta av och på.
– Och elektriker får inte använda fleece när de är i elrummet eftersom det finns risk för brand så då fick vi hitta ett annat material, berättar Ingvar Lorentsson.

Han tycker att det är viktigt att kläderna ser snygga och propra ut, men att det är lika viktigt att de är funktionella.
Och även om inte exakt alla önskemål kunde uppfyllas blev kläderna i hög grad som arbetstagarna önskade. Numera har miljövärdar och andra på företaget till exempel loggor på ärmar och ben i reflekterande material.
Ingvar Lorentsson, som jobbat på Familjebostäder i 15 år, tycker sig märka att utvecklingen av arbetskläder går snabbt framåt.
– Det går knappt att jämföra kläderna nu med förut. Framför allt skor och handskar har blivit bättre. Och nu finns det mer kläder som är anpassade efter kvinnor, säger han.

Han tycker att det är bra att arbetsgivaren tar in synpunkter och lyssnar på
 de anställda. Det ökar delaktigheten i företaget. När de nya kläderna presenterades bjöds dessutom de anställda in och Ingvar Lorentsson fick vara modell på en catwalk.

 

Svårt att påverka på Samhall

Annica Falck på Samhall.Problemet med kläderna på Samhall är, enligt vice klubbordförande Annica Falck, att de är för varma på sommaren och för kalla på vintern. Och att de är svarta gör att de snabbt blir gråa av damm.
– Men det viktigaste är att kläderna ska passa. Vi är inte stöpta på samma vis, säger hon.
Annica Falck sitter med som Fastighets representant i Samhalls företagsråd och har påtalat problem med arbetskläderna sedan år 2007. Förra året var det dags att se över kläderna och företaget ordnade en projektgrupp som fick testa kläder från tre leverantörer och tycka till om för- och nackdelar.
– Men vi fick inte igenom något. De körde över oss. Vi har fortfarande samma leverantör, samma som vi hade innan, säger Annica Falck.

Ett problem med själva leverantören har varit att det har tagit lång tid att få kläderna, framför allt för större storlekar.
– De som är storvuxna har fått vänta många månader. Det är inte rimligt, säger Annica Falck.
Trots att hon har kämpat för en förändring i flera år har hon nu lagt frågan på hyllan.
– Vi känner oss fortfarande inte nöjda. Men efter den sista omorganisationen som trädde i kraft har jag inte tryckt så mycket på det här. Frågan är om man ska orka ladda om. Det kanske är andra frågor som är viktigare, som den psykosociala arbetsmiljön, säger hon.

Krångligt
 att beställa kläder på nätet

Case-HSB-Dator_Thord-Agren_SL-webb– Vi får beställa på internet. Det har resulterat i mängder av returer. Jag tror att nästan alla har fått skicka tillbaka saker, säger Erik Alkert, klubbordförande.
Kollegan och fastighetsskötaren Mikael Ström berättar när Fastighetsfolket är på plats att han är inne på tredje paret arbetsbyxor från den nya beställaren.
– Sen orkade jag inte krångla mer. Men jag måste fortfarande vika upp dem eftersom de är för långa i benen, säger han.

Ett problem är hemsidans utformning som har gjort det svårt att beställa rätt.
– Det står varken märke eller material, det finns bara bild på plagget och pris, säger Thord Åberg.
Men även om det kan vara ett problem att hitta kläder som passar saknar de framför allt möjligheten att kunna prova skyddsskor.
– De är så pass individuella. Vi måste ha skyddsskor som passar, annars jobbar vi olagligt, säger Erik Alkert.

Och det finns möjlighet till förbättringar. Vd:n som införde internetbeställningarna har slutat med kort varsel.
– Och redan innan han avgick hade klädföretaget lovat att skicka ut någon så att vi kan få prova ut kläder. Vi tror att det kommer bli bättre nu, säger Erik Alkert.


FAKTA: Detta har du rätt till

  • Om du jobbar i farliga miljöer, till exempel på höga höjder, där det är varmt eller kallt eller där det finns risk för stänk från farliga kemikalier så har du rätt till skyddsutrustning.
  • Det kan vara till exempel skyddskläder, hörselskydd, fall- skyddsutrustning, skyddshandskar eller andningsskydd. Överfallslarm och liknande som används i självförsvarssyfte räknas dock inte hit.
  • Reglerna finns i Arbetsmiljöverkets föreskrift Användning av personlig skyddsutrustning.
  • Vanliga arbetskläder räknas inte som skyddsutrustning och det finns heller ingen föreskrift som reglerar det. Men inom många områden, som för de flesta städare och fastighetsskötare, ingår det ändå genom kollektivavtal eller lokala överenskommelser.

Så står det i avtalen

  • Fönsterputsavtalet: Arbetsgivaren ska tillhandahålla skyddskläder som du är skyldig att använda.
  • Samhall: Arbetsgivaren tillhandahåller skyddskläder där det krävs. Du har också rätt till ”lämpliga arbetskläder” att använda under arbetstid. Tvätten står Samhall för.
  • Serviceentreprenad: Du har rätt att få ”ändamålsenliga arbetskläder” men det är ditt eget ansvar att vårda och tvätta kläderna.
  • Specialservice: Arbetsgivaren ska stå för ”erforderliga överdragskläder samt personlig skyddsutrustning” och ska även bekosta tvätt.
  • KFO: Du har rätt till ”erforderliga arbetskläder”. Du får själv tvätta kläderna men ska få ersättning för kostnaden från arbetsgivaren. För arbetsuppgifter som, enligt lagen, kräver skyddsutrustning ska arbetsgivaren tillhandahålla det. Alla har rätt till skyddsförkläden och skyddshandskar om det behövs. Dessutom är det upp till företagets skyddsorganisation att bedöma om det behövs halksäkra skor. Om företaget inte har någon skyddsorganisation ska de lokala parterna göra bedömningen.
  • I övriga avtal finns inga särskilda skrivningar om arbetskläder. Det behöver dock inte betyda att arbetsgivaren inte tillhandahåller såna. Kontakta ditt skyddsombud om du är osäker.

Måste man använda arbetskläderna?

  • Arbetskläder som arbetsgivaren tilldelat dig är du skyldig att använda förutsatt att ni inte kommer överens om något annat.
  • Om det däremot handlar om skyddskläder som inte passar går det att klaga hos arbetsgivaren eftersom skyddsutrustningen ska vara individuellt anpassad.