Kvartersvärd Tony Olofsson på Gotlandshem sköter hus från medeltiden.

Kvartersvärd Tony Olofsson på Gotlandshem sköter hus från medeltiden.

Det är lite mörkt uppe på vinden i Apoteket, en av Visbys äldsta byggnader från 1200-talet som nu ägs av Gotlandshem.
Lampan verkar trasig? Nja, glödlampan funkar men kanske är det något fel på fästet, konstaterar Tony Olofsson och kollegan Joel Lundborg.
– Vi har ju tre elektriker på bolaget, så kanske någon av dem får kika på detta.
Lampsockeln är av gammalt datum, kan den ersättas med en ny?
– Nej, vi försöker använda tidstypiska detaljer så långt som det går. Men man kan få leta runt litegrann, säger Tony Olofsson och berättar att gamla skolor kan vara en guldgruva för att hitta äldre ”reservdelar”.

Timmerstockarna i taket på medeltida Apotekets källare är friska, konstaterar kvartersvärdarna Tony Olofsson och Joel Lundborg.

En lampa i lyktan på gården behöver också bytas, annars är det inget akut att åtgärda här just i dag. I höst ska de göra den årliga underhållsbesiktningen, undersöka fönsterlister, se om några toaletter rinner och packningar behöver bytas. Men största delen av arbetsdagarna går till arbete utomhus, senare under dagen ska de klippa buskar och en häck.
Hur påverkar sommarens bevattningsförbud gårdsskötseln?
– Det har varit vattningsförbud här på Gotland en rad somrar, så det är inget nytt. Vi vattnar inte med slang, uppsamlat regnvatten kan vi förstås använda. Men vi gör inga nya planteringar nu, förnyar växterna gör vi till hösten, säger Joel Lundborg.

Som turist i Visby är det lätt att tappa andan inför de vackra gamla husen, de trånga gränderna och den mäktiga ringmuren.
Vi följer med till bostadshuset på Strandvägen, precis vid Almedalen och bara hundra meter från havet. Huset är från 1700-talet och byggt ovanpå ringmuren.
Jag frågar Tony Olofsson vad det betyder att ha en sådan vacker arbetsmiljö.
– Vi tänker nog inte på att det är så fint, man
 blir lite hemmablind. Och på många sätt är det lite lugnare att jobba i ytterområdena. Jag har jobbat med de här gamla husen i 20 år, det är lite speciellt. Här har hyresgästerna krav på att allt ska vara tipptopp.

Visbys äldsta byggnad Gamla Apoteket har bland annat varit packhus och apotek. Nu inrymmer trappgavelhuset två hyreslägenheter och en lokal.

 

Att sköta gårdarna i innerstaden innebär en tät kontakt med hyresgästerna. Flera av dem vill sköta rabatterna själva och har idéer om växter och träd, berättar Tony Olofsson.

Värt att veta

Tillhör världsarvet
På medeltiden var Visby en storstad
 och en knutpunkt för handel och sjöfart. Visby med sin ringmur från 1200-talet är en typisk hansestad, och fördes in på världsarvslistan 1995.

Över 80 anställlda
Gotlandshem har ett åttiotal anställda och ägs av Region Gotland. Bolaget äger och förvaltar drygt 5 300 lägenheter och 400 lokaler över hela ön.