Samhall städar åt Försvaret –”Det är fritt och bra här”
Samhall städar åter på Skövde garnison, efter att de tog hem den nya upphandlingen. En stundtals smutsig men samtidigt mycket trivsam arbetsplats, enligt Maria Gustavsson, som senast arbetat för Förenade service och städat på garnisonen sedan 2005.
Maria Gustavsson har just kommit tillbaka från arbetsförmedlingen i Mariestad.
– Jag hade möte med en kille som ska börja jobba här på tisdag.
Det har varit bråda månader, inte minst för Maria som fått tjänsten som områdeschef. Samhall utökar personalstyrkan och många nyanställda håller på att skolas in på garnisonen
– Jag försöker vara ute i verksamheten och stötta så mycket som möjligt, förklarar Maria och kliver in i en bil, som det står Samhall på.
Garnisonsområdet är stort så det behövs ett fordon för att åka runt och se till alla nyanställda. Städytan är 60 000 kvadratmeter fördelad på 80 byggnader.
När Maria 2005 började på garnisonen hade hon svår ledgångsreumatism och fick jobb som gruppledare. För att bli anställd av Samhall krävs det att man har en funktionsnedsättning. Målet är att den anställda så småningom ska slussas ut på den ordinarie arbetsmarknaden. När Maria blev serviceledare hösten 2015 bytte hon till ett tjänstemannaförbund, men de flesta av kollegerna är medlemmar i Fastighets.
Pansarvägen står det på skylten utanför den ladugårdsröda byggnad som rymmer städpersonalens utrymmen. På andra sidan vägen ligger Skaraborgs regementes gråbruna byggnader. Skövde garnison består även av Trängregementet.
Från 2011 till nu var det Förenade service som hade städuppdraget. Nu har Samhall hand om städningen på hela garnisonen, alltifrån städning av logementen, omklädningsrum, mässar, lägenheter i gästförläggningen och kontor till trappstädning, bilvård och skötsel av hinderbanor, idrottsanläggning och motionsspår.
Från den 1 februari har Samhall hand om detta inom försvaret i hela Sverige, med undantag av huvudkontoret i Stockholm.
En ung man med en tvättsäck över axeln kliver in i bilen.
– Jag är ny på försvaret, berättar Christoffer Andersson. Det är en helt ny miljö för mig, men jag tycker att det fungerar perfekt.
Christoffer är en av 27 nya städare på garnisonen.
Alla är dock inte nyanställda. Det finns tio personer utöver Maria, som har städat hos försvaret sedan Samhall senast hade hand om uppdraget. En av dem är Marita Karlsson, som kommer körande med sin städvagn genom miloverkstaden. Två killar med välpumpade armar fulla av tatueringar tittar upp från mekandet på en stridsvagn och hejar.
– Jag älskar den här byggnaden, det är ”mina killar” som jobbar här, säger Marit och skrattar.
Strax intill miloverkstaden ligger markverkstad och kontor. Där städar Marita Claesson, som har varit skyddsombud i många år. När Marita Claesson började 2005 fick man lära sig hitta själv.
– Det var inte lätt, för det är ett stort område. Men de som börjar nu får gå bredvid. På så vis lär de sig både att hitta och veta vad de ska göra. Det flyter på bra.
På ett av logementen städar nykomlingen Philip Alverönn.
– I början var det svårt. Jag har inte jobbat med städning tidigare, men nu går det bättre och bättre.
– Uppstarten har gått fantastiskt! Det höjdes en del oroliga röster i början. Folk var rädda att arbetet här skulle vara alltför tungt och smutsigt, säger Maria Gustavsson.
Och visst kan det vara både tungt och smutsigt, det sticker hon inte under stol med.
– Tänk dig själv att du precis har städat en trappa skinande ren och så kommer det hundra rekryter instormande som varit på övning ute i skogen i lera och regn. Sådant händer. Men jag upplever att de som arbetar här trivs väldigt bra. Det är en omtyckt arbetsplats!
Margareta Fröhlin, som moppar golvet i ett skåpsrum, instämmer. Hon är städveteran på garnisonen.
– Det är fritt och bra att arbeta här. Man har sina områden och jättefina arbetskamrater. Den enda nackdelen är att jag måste börja jobbet en halvtimme senare. Förut började jag klockan sex.
– Samhalls ordinarie arbetstid är klockan 7 till 15.30, men ni är några stycken som får börja halv sju, säger Maria Gustavsson.
En annan som trivs är Lars Karlsson.
– Jag planerar bilvården, är maskinansvarig, leder golvvården och är allt-i-allo. Det är ett väldigt bra bemötande från personalen på försvaret.
Hur gick det då för dem som städade i Förenade service regi men inte uppfyllde kriterierna för att arbeta inom Samhall?
– Sju var visstidsanställda, en fick ett annat jobb och två blev arbetslösa, berättar Maria Gustavsson. De som blev arbetslösa har fått hjälp genom ett omställningsföretag. Men de visstidsanställda omfattades inte av omställningsstödet eftersom de varit anställda mindre än ett år.
Stor yta över hela landet
- Samhall sköter totalt en miljon kvadratmeter fördelat på 1 500 byggnader på försvarets anläggningar.
- Kontraktet är på fyra år från och med den 1 februari 2017.