”Alla är glada över att det inte blev någon strejk”
Strejkvästarna behövde inte användas den här gången. Avtalet med Almega fastighetsarbetsgivarna blev klart på söndagskvällen. Reaktionerna är positiva och många är lättade.
Lennart Magnér, klubbordförande på Stena fastigheter, fick i går ringa runt till sina klubbmedlemmar och berätta nyheten att strejken blev avblåst.
Nu finns ett treårigt avtal med samma lönenivåer som i Fastigoavtalet, en total lönesumma på 1 780 kronor och en låglönesatsning.
– Det här var skönt för alla parter. Jag tänker att det var skönt att Almega tog sitt förnuft till fånga och att det blev till vår fördel, säger han.
Almegas vd Anna-Karin Hatt menar att de fick rätt, vad säger du om det?
– Hon skulle aldrig erkänna att det blev bra för oss, säger Lennart Magnér.
En av dem han lämnade besked till var kollegan och fastighetsvärden Amalia Ohlson.
– Det känns jättebra, jätteskönt att det gick igenom och att Fastighets fick det de behövde. Vi var beredda att strejka men egentligen vill man ju inte, säger hon.
I dag är hon på jobbet som vanligt och har inte fått några kommentarer eller reaktioner från hyresgäster.
– Jag tror att de inte visste om att vi skulle strejka, säger Amalia Ohlson.
Även Veronica Persson, klubbordförande på Rikshem i Uppsala, är glad att kunna jobba som vanligt i dag.
– Det känns bra. Det blir alltid komplikationer om det blir en strejk. Jag tycker att det var bra att de kunde sköta det vid förhandlingsbordet, säger hon.
Nästa steg blir lokala löneförhandlingar.
– I lönesamtalen ska vi prova nya lönekriterier. Så fort de kallar till lönesamtal drar processen i gång men jag misstänker att det inte blir klart förrän efter semestrarna eftersom vi är många som ska ha lönesamtal, säger Veronica Persson.
Hon förklarar att de har parallella löneförhandlingar i hela landet för att lönerna ska ligga på ungefär samma nivå på alla orter.
I Stockholm fanns Olga Back som hade en dubbel roll i avtalsförhandlingarna. Dels som förhandlare i lilla delegationen, dels som klubbordförande på fastighetsbolaget Brux i Örnsköldsvik där lokalvårdarna på Domsjöfabriken var uttagna till strejk.
– Alla medlemmar jag pratade med i går kväll var glada och tyckte att det blev bra, och alla är glada över att det inte blev någon strejk. Vi vill ju inte bråka men vi är beredda att göra det om det behövs, säger Olga Back och fortsätter:
– Men det var en bra erfarenhet och det var många medlemmar som började intressera sig för avtalet och började ställa frågor, det var positivt, säger hon.
Hon är också nöjd att det blev ett avtal med en låglönesatsning.
– Från vår sida var det klartext och öppna kort, vi körde enligt industrinormen. Vi trodde att det skulle vara löst efter att avtalet med Fastigo blivit klart så det var lite oväntat att Almega skulle reagera så här. Jag förväntade mig inte att det skulle bli så extremt men det var skönt och glädjande att andra LO-förbund stod bakom oss, säger hon.
Behövde Fastighets sälja något för att få igenom det här?
– Absolut inte. Vi behövde inte och vi ska inte försämra avtalet. Det är viktigt med pengar men det är också jätteviktigt att inte försämra villkoren.
Olga Back tror inte heller att arbetsgruppen som ska tillsättas behöver leda till försämringar.
– Jag tror att det är bra att arbetsgruppen får tid att gå igenom avtalet på djupet, utan att behöva stressa. Jag ser fram emot en modernisering av avtalet, säger hon.
Tror du att den här uppgörelsen kommer att göra förhandlingarna om övriga avtal lättare?
– Nej, det tror jag inte. Både städ och specialservice är svårare avtal så det blir säkert fight där och jag hoppas att vi fortsätter stå på oss, säger Olga Back.
Läs mer:
Så blev avtalet