”Synd att vi inte fick större löneökningar”
Fastighets fokuserade på att höja lönerna i städavtalet. Rätt enligt vissa, synd tycker andra.
– Helst skulle löneökningen inte ens behöva diskuteras, det skulle ske automatiskt, säger städaren Vladanka Jovanovic.
När avtalet för serviceentreprenad med Almega blev klart i fredags blev det också klart att det inte skulle bli någon städstrejk. Varslen drogs tillbaka med omedelbar verkan.
– Det hade varit skönt att få visa vad vi går för men att få till ett avtal är ännu bättre, säger Lisa Johansson på Gekås i Ullared, en av 20 arbetsplatser som annars skulle ha strejkat för låglönesatsningen.
Hon tycker att det var viktigt att det blev de löneökningar som Fastighets krävde. Hon tycker inte att det gör något att det inte blev några andra villkorsförändringar.
– Man får ta en sak i taget, hyvlingen är en fråga som man får fortsätta med, säger hon.
Uppgörelsen blev på tre år med sammanlagda löneökningar på 1 612 kronor. Med den så kallade låglönesatsningen blev summan 84 kronor högre än den skulle ha varit annars.
Lägstalönerna kommer att räknas upp med samma krontal som lönen och övriga ersättningar räknas upp med 6,5 procent under avtalsperioden.
Utöver det blev det inga stora ändringar i avtalet, varken förbättringar eller försämringar.
Och alla är inte helt nöjda med resultatet.
– Jag kan inte säga att det blev ett så bra avtal. Det finns till exempel ingenting om delade turer eller om hyvling, säger Vladanka Jovanovic på Inspira i Stockholm.
Hon tycker att löneökningar är viktigt, men hade önskat hårdare krav på ändrade villkor.
– Det är mycket som inte är så bra i den här branschen och det känns som att vi ligger efter. Det känns som att det bara är pengarna som räknas medan människorna inte betyder något. Jag kan inte släppa den känslan, säger hon.
Även Imad Chamiye från Allianceplus i Uppsala är tveksam till resultatet. För honom var det dock inte villkorsförändringar utan högre löner som stod högst på önskelistan.
– Det är bra att vi lyckades få ett treårigt avtal men det är synd att vi inte fick igenom större löneökningar. För några år sedan fick vi över 600 kronor, förra året fick vi 590 och det här året blev det 512. Vad blir det om tre år, 300 kronor? Det känns som att vi backar varje år i stället för att få större ökning, säger han och fortsätter:
– Priserna stiger och hyran ska betalas. Vad ska man leva på? Vi måste följa marknaden.
Imad Chamiye tycker att LO-samordningen inte ger tillräckligt resultat. Han hade hellre sett att Fastighets gått ihop med de andra förbunden i 6F och krävt mer.
– Varför fega? 6F är starkare, jag tycker att man borde satsa mer på den samordningen om inte LO ställer krav på högre löner.
För Fastighets har det varit viktigt att följa samordningen med de övriga LO-förbunden och att få till ett avtal enligt det så kallade märket på 6,5 procent och en satsning på lågavlönade utöver det.
Strax efter att avtalet hade skrivits under sa Jari Visshed, Fastighets tredje ordförande och förhandlingsansvarig, att han var otroligt nöjd med avtalet och att de fick med en låglönesatsning utan några försämringar.
Enligt Fastighets blev det sammanlagda avtalsvärdet 6,85 procent. Almega hävdar däremot det höll sig inom märket på 6,5 procent eftersom det inte blev någon höjning av branschvanetillägget.
– Vi blev förvånade av att de kallar det en eftergift. Vi har möblerat om i branschvanetillägget vid flera tillfällen tidigare och i samband med det har även summorna justerats, men normalt höjs det inte i samband med avtalsrörelsen, säger Jari Visshed, förhandlingsansvarig på Fastighets.
Han menar att branschvanetillägget räknas som en del av snittlönen och på så sätt bidrar till att lönesumman blir högre.
Fanns det något separat yrkande om att höja branschvanetillägget?
– Vi hade det uppe till diskussion i början. Almega ville skjuta fram det tredje steget och det avvisade vi och därefter var det inte med i förhandlingen.
Hur gick det kravet på stopp för hyvling?
– Vi ville att man ska förhandla enligt turordningsreglerna vid neddragningar. Vi var inte ute efter att få omställningstid motsvarande uppsägningstid som vissa andra förbund eftersom det skulle legitimera hyvling, säger Jari Visshed och fortsätter:
– Det var inte möjligt att få i genom vårt krav med Almega.
Nästa möjlighet att reglera hyvlingen genom kollektivavtal blir om tre år, men enligt Jari Visshed betyder det inte att Fastighets släpper frågan.
– Vi kommer att kritisera alla bolag som använder hyvling. Det är ett orättfärdigt sätt att göra neddragningar.
Läs mer:
Avtal klart för 25 000 städare – strejken blåses av
Så blev avtalet
- Treårigt avtal med löneökningar till potten på 512 kronor i år, 550 kronor 2018 och 550 kronor 2019.
- Lägstalönerna blir 22 212 kronor från 1 juni i år, 22 762 kronor i juni år 2018 och 23 312 kronor år 2019.
- Branschvanetillägget blir oförändrat.
- Övriga ersättningar höjs med 6,5 procent under avtalsperioden.
- Schemaändringar och nya städobjekt ska meddelas minst fyra veckor före, jämfört med en kalendermånad som det varit tidigare.