Utsattes för sexuella övergrepp på arbetsplatsen
Sedan kampanjen #metoo drog igång i sociala medier har allt fler kvinnor trätt fram och berättat om hur de utsatts för sexuella övergrepp.
Detta är vanligt även i städbranschen, uppger ett par av Fastighets fackliga företrädare. Nu berättar de hur de själva har utsatts för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser.
Få branscher är förskonade från sexuella övergrepp – så inte heller Fastighets yrkesgrupper.
– Sexuella övergrepp är vanligt även i städbranschen, säger Linda Karlsson, ombudsman i Fastighets region Väst, och berättar för Fastighetsfolket hur hon själv utsattes för sexuella trakasserier i sin yrkesroll för tre år sedan.
Hon jobbade som städare på ett kontor vid ett byggföretag när en medelålders man kom förbi.
– Han kom fram till mig, tog mig i baken, och sa ”vilken fin bak du har”, berättar Linda Karlsson för Fastighetsfolket.
Linda Karlsson, som beskriver sig själv som en person som vanligtvis inte är rädd att säga ifrån, sade vid denna händelse ingenting.
– Jag skämdes. Det var obehagligt, men jag vågade inte säga till. Har man arbetskläder på sig är det svårt, det ingår liksom i yrkesrollen och vara glad och trevlig mot kunden, att vara till lags, säger hon.
Tog du upp händelsen med facket senare?
– Nej, och nu i efterhand undrar jag varför jag inte gjorde det. Jag pratade lite om det som hänt med kollegerna i fikarummet, och andra berättade om liknande upplevelser. Men sedan hände ingenting mer.
Hur påverkade händelsen dig?
– Varje gång jag skulle till den platsen och jobba sedan tyckte jag att det var obehagligt, berättar Linda Karlsson.
Men det händer också att män utsätts för sexuella trakasserier, framhåller Linda Karlsson.
– Jag vet en manlig kollega som utsattes för att en gammal dam klappade på honom i samband med att han putsade fönster. Han mådde dåligt av det, berättar Linda Karlsson.
Hon har själv inte gått ut med sin berättelse i #Metoo-kampanjen, och har inte fått specifika signaler från medlemmar som vänt sig till henne för att tala om sexuella trakasserier.
– Men jag tror att fler kan våga berätta nu när ämnet tas upp, säger hon.
Och Linda Karlsson är inte den enda i branschen som har utsatts för sexuella trakasserier.
Victoria Morberg, organiseringsombudsman i region Tvärs, berättar att hon ofta får höra om opassande kommentarer och sexuella trakasserier.
– Särskilt de thailändska tjejerna får ofta gliringar. De får förslag och kommentarer om happy ending, berättar hon och fortsätter:
– Jag har kommit några nära och då vågar de berätta för mig. Men de är livrädda att bli av med sina jobb. Jag själv blir jättefrustrerad, vad är det som ger människor rätten att ge såna här kommentarer och bete sig på det här sättet?
Hon försöker få tjejerna att låta henne driva deras ärenden, men om de inte vill brukar hon uppmana dem att sätta gränser och säga stopp.
– Vi ska inte acceptera sånt här på arbetsplatserna, säger hon.
Victoria Morberg har själv varit med om flera obehagliga händelser. En kund tog henne på brösten, en annan tryckte upp henne mot en vägg. Hon tror att det förekommer överallt och menar att det är viktigt att lyfta upp de här frågorna till diskussion.
– Det är viktigt att titta på vad det finns för normer på arbetsplatsen. Hur är jargongen i fikarummet? Vad är okej och inte. Man måste titta var gränserna går, säger hon.
Även Frida Cederborg på Sodexo i Västerås, har hört om kolleger som blivit utsatta för kommentarer och sexuella och trakasserier. Och hon tror att mörkertalet är stort.
– Det man får göra är att säga till arbetsledaren så att det blir ett stopp och inte fortgår. Särskilt om det är riktiga övergrepp. Man måste ta det på allvar för att det inte ska eskalera, säger hon.
Renée Lok, som är regionalt skyddsombud i region Nord, berättar däremot att hon sällan får rapporter om sexuella trakasserier.
– Det händer ytterst sällan att jag hör något sådant. Och det är väl så det vanligtvis är när det gäller den här typen av händelser, att man inte får höra något, säger hon.
Hon tror att det delvis beror på att kommentarer och liknande kommer från chefer och att de anställda inte vill säga till eftersom de står i beroendeställning.
– Ofta blir det ord mot ord eller bortförklaringar. Det här är lika svårt att ta på som problem med psykosocial arbetsmiljö, säger Renée Lok.
Har du tips på vad man ska göra om något händer?
– Om en kollega gör något är det första man kan göra att säga till, i andra hand gå till chefen och om det inte ger något gensvar kan man gå till skyddsombudet.
Men i vissa fall är det just chefen som går över gränsen och utsätter anställda för sexuella trakasserier.
Henrik Johansson, ombudsman i Fastighets region Nord, berättar om ett sådant exempel.
– Chefen på ett städföretag hade köpt sexiga underkläder till en anställd, berättar han.
I det fallet vågade den utsatta kontakta facket och efter förhandling kom de fram till en uppgörelse med företaget.
Henrik Johanssons tips är att samla bevis, eftersom det ofta blir ord mot ord.
– Man ska dokumentera så gott man kan och spara allt, det är jätteviktigt. Spara mejl och sms, se om det finns vittnen. Och om man vill vara säker på att vinna måste man nog använda sig av inspelning, säger han.
Detta har hänt
Den 5 oktober rapporterade New York Times om flera kvinnor som anklagade Hollywoodproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som ska ha pågått i decennier. Ett 40-tal kvinnor har trätt fram och anklagat Weinstein för övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.
”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver ”jag också” som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet”, skrev skådespelaren Alyssa Milano senare på twitter.
Kort därpå tog #metoo- kampanjen fart även i svenska sociala medier.
Bland annat anklagades manliga arbetare på Aftonbladet, TV4 och SVT för övergrepp och bolagen påbörjade interna utredningar.
I söndags hölls en av tretton ”Metoo-manifestationer” på Sergels torg i Stockholm.
#Metoo-kampanjen har spridit sig på olika språk världen över.