Anna Lindell, 28: ”Jag har aldrig haft ett fast jobb”
Var tredje städare saknar fast jobb. En av dem är Anna Lindell, 28. Hon ska snart få sitt andra barn och drömmer om en tillsvidareanställning och ett eget hus.
Klockan har hunnit bli 16.30 när hon hämtar dottern Luna, snart två år, på förskolan. Personalen har klätt på Luna ytterkläderna och får kramar av henne innan Anna Lindell styr barnvagnen hemåt.
Hon har aldrig haft ett fast jobb. Efter gymnasiet arbetade hon i en dagligvarubutik och på ett telemarketingföretag. För snart fyra år sedan började hon i städbranschen och har hittills haft ett nittiotal tillfälliga anställningar på två olika städbolag, både vikariat och allmän visstid. Längden på anställningarna har varierat, den kortaste var på bara en dag.
Tidsbegränsade anställningar är inte ovanliga i städbranschen. 30 procent av städarna har det, visar de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån.
När Anna Lindell var i den fas i livet att hon ville bilda familj väckte den otrygga arbetssituationen flera tankar.
– Jag och min sambo ville skaffa barn och kom fram till att vi inte kunde vänta tills jag får ett fast jobb. Samtidigt var det lite läskigt att få barn i det läget.
När hon var gravid med Luna och började sin föräldraledighet i december 2015 visste hon inte om det skulle finnas jobb när ledigheten var över. Så är det även den här gången. När vi ses har hon fyra veckor kvar att arbeta. Den beräknade förlossningsdagen är i början av februari.
– Hittills har det funnits jobb för att jag har varit flexibel och oftast kunnat jobba när arbetsgivaren behövt ta in extra personal, säger hon och fortsätter:
– Företaget vet i dagsläget inte hur det kommer att se ut med jobb. Jag vill fortsätta och hoppas att det löser sig.
Till skillnad från förra gången kommer sambon, som har fastanställning, att vara ledig en kortare tid. I stället för fem månader, som med Luna, blir det drygt tre månader.
– Det lönar sig mer att han arbetar.
Från september till december jobbade Anna Lindell heltid och på ett enda ställe, vilket är ovanligt.
– Jag fick tjata mig till det. Att ha en heltidsinkomst innan jag gick på föräldraledighet har varit skönt.
Hon saknar en tryggare inkomst och betald semester.
– Jag har aldrig haft det. Semesterersättning betalas ut vid varje lön. Jag skulle kunna spara dem tills det är dags att vara ledig, men pengarna går åt.
Både hon och sambon är intresserade av matlagning och tycker att det är viktigt att lägga pengar på bra mat. Familjen storhandlar på tisdagar då det är medlemsrabatt.
– Då passar vi också på att köpa dyrare saker som vi måste ha, som blöjor. Det kan bli många hundralappar som vi tjänar.
Klädkontot är mest till för Luna. Möbler har de sedan tidigare och är just nu inte i behov av nya.
På fritiden är Anna Lindell oftast med familjen. De hyr en trea men vill gärna köpa hus i framtiden. Men eftersom Anna inte har fast jobb har de ännu inte undersökt möjligheten att få lån.
– Min inkomst varierar beroende på hur mycket jag får jobba. Vi har det inte fett, men inte dåligt ställt heller. Vi planerar vår ekonomi noga och prioriterar det som vi tycker är viktigast.
Anna Lindell är fackligt engagerad och sitter i styrelsen för Fastighets avdelning i Karlstad där de diskuterar otrygga anställningar. De ser att lagen om anställningsskydd, las, har brister eftersom de många tillfälliga anställningarna sällan leder till fasta jobb.
– Las behöver ändras, men jag vet inte hur. I den bästa av världar borde man få ett fast jobb efter sex månaders provanställning, säger hon och fortsätter:
– I städbranschen med återkommande upphandlingar och tuff konkurrens är det svårt att ge heltid åt alla. Jag tycker att ett fast deltidsjobb är bättre än flera tidsbegränsade anställningar.
För att få till en förändring behöver fler bli medlemmar i facket och engagera sig, tycker Anna Lindell.
Hon säger att många med otrygga anställningar är unga, rädda om sina jobb och sällan ifrågasätter arbetsförhållandena. De känner inte till att facket kan hjälpa dem.
– Med fler engagerade, kunniga medlemmar på arbetsplatserna kan vi hjälpas åt när vi ser att något är fel. Fastighets ombudsmän kan inte veta hur det ser ut på alla företag.
Luna, som har lekt och tittat på en tecknad film börjar se trött ut. Hon ber sin mamma att rita en snigel.
– Lilla snigel akta dig, akta dig, sjunger Luna.
Hur ser din framtid ut?
– Jag vågar tro att jag har en fastanställning inom fem år. Jag vill fortsätta jobba med städning för att det är ett fritt och bra yrke.
Anna Lindell
Ålder: 28 år.
Bor: I Karlstad.
Familj: Sambo och dotter.
Gör: Städare.
Bra på att: ”Jag gör supergott potatismos.”