”Jag har byggt en mur för att inte bli sårad”
Det kommer fram allt fler vittnesmål om sexuella övergrepp efter #metoo. Att vara kvinna och dessutom homosexuell i en mansdominerad bransch kan innebära en ännu större risk för sexuella trakasserier. Det har Madeleine Holst, snickare och bovärd, tvingats uppleva.
Som snickare på ett byggbolag blev Madeleine Holst testad av sina manliga arbetskamrater för att se hur mycket hon tål som tjej. När hon framåtlutad till exempel skruvade fast delar av ett golv, hände det att någon kollega ställde sig bakom henne och tog tag i hennes höfter. Sexuellt trakasserande uttalanden från en i arbetslaget blev grövre när han fick veta att hon är gift med en kvinna.
– Jag fick bland annat höra att om vi går in på toa skulle han kunna göra en riktig kvinna av mig. De andra i laget skrattade. Bedrövligt att de tittade på och inte sa ifrån.
Efter sex månader med dagliga trakasserier kände Madeleine Holst att det fick räcka. Det var när kollegan ännu en gång höll sin hand på byxorna ovanpå sitt könsorgan och pratade till Madeleine Holst.
– Jag sa att han skulle öppna byxorna. När han inte gjorde det började de andra i laget mobba honom. Till slut skrek han: Sluta.
Efter det upphörde trakasserierna.
– Det var förnedrande att bli utsatt. Och det kändes obehagligt. Men jag orkade inte ta upp trakasserierna med arbetsgivaren. Jag har byggt en mur runt omkring mig för att inte bli sårad. Som gay har man tyvärr fått lära sig att stå ut med mycket i sitt liv.
Inte heller när hon bytte jobb till fastighetsbranschen fick hon vara i fred.
Den gången var det arbetsgivaren som satte stopp.
Det inträffade för drygt två år sedan, i början av anställningen som bovärd på AF Bostäder i Lund. En anställd uttryckte sig kränkande under en personalkonferens om hennes sexuella läggning.
– Han bad bland annat en kollega dra över mig som flata en gång för alla. Jag hade inte tänkt ta upp det med arbetsgivaren. Men jag möttes av väldigt bra support av ledningen. Jag har aldrig mött det förut, säger hon och fortsätter:
– Företaget ville markera att det inte är okej att behandla någon på det sättet. Efter det har det har inte varit några problem.
I kampanjen #metoo har kvinnor i flera olika yrken och branscher gått samman och vittnat om sexuella övergrepp och säger stopp mot sexism och trakasserier. Madeleine Holst har skri vit på uppropet #sistaspikenikistan i byggbranschen.
– Tack vare #metoo uppmärksammas kränkningar och sexuella trakasserier mer och mer, så det går framåt.
Madeleine Holst tycker att det är viktigt att bostadsföretag jobbar aktivt med frågor som är kopplade till kön och sexualitet för att öka kunskaper och skapa förståelse.
Ett sätt är att genomgå en hbtqcertifiering via RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, är hittills det enda fastighetsbolag som blivit hbtqcertifierat.
– Alla företag, inte minst de som har att göra med kunder, borde göra det. Det är viktigt att kunskaperna om vad det innebär att vara hbtq-person ökar, säger hon och fortsätter:
– Jag har valt att vara öppen om att jag är gay inför mina kolleger. Ju mer man hymlar om det, desto värre blir det.
Hon berättar att i fjol deltog AF Bostäder för första gången i Pridetåget i Lund.
– Det är jättebra att företaget har tagit ställning. Och att även fackliga organisationer medverkar i Pridetåg för att visa att de företräder alla medlemmar.
På jobbet är Madeleine Holst fackligt aktiv. Hon valdes till klubbordförande för två år sedan när klubben startade om efter några år med liten verksamhet.
– Jag trivs mycket bra med mitt fack liga uppdrag. Och jag har enbart fått positiv respons som kvinna och ordförande.
Hon har tillsammans med övriga klubbstyrelsen lagt ned en hel tid för att få till bra samarbetsformer med företaget. Medlemsantalet har ökat och nu är nästan alla bovärdar med.
Det mest aktuella för klubbstyrelsen är att försöka få upp lönerna för de bo värdar som klubben tycker ligger för lågt.
– Arbetsuppgifterna har utvecklats och nya har tillkommit men lönen har inte hängt med för alla, tycker vi. Vi har inte lyckats lösa det lokalt. Det ligger nu på central nivå, säger hon innan det är dags att avsluta samtalet.
Madeleine Holst
Ålder: 38 år.
Bor: Staffanstorp.
Gör: Bovärd på AF Bostäder i Lund.
Familj: Fru och två barn, 11 och 3 år.