”Vi står för alla människors lika värde”
Årets Europride är i full gång i Stockholm – och självklart finns Fastighets på plats i det gemensamma LO-tältet.
I onsdags öppnade Europride i Stockholm sitt stora festivalområde på Östermalms idrottsplats. En stor mängd fackförbund, företag, politiska partier och organisationer finns på plats – och självklart även Fastighets, som man hittar i det gemensamma LO-tältet till och med lördag.
– Vi står för alla människors lika värde, så det är viktigt att vi är här och visar det, säger Zia Lodin, organiseringsombudsman på Fastighets region Ost, som tidigare varit med och representerat förbundet på Pride.
Precis som tidigare år kan besökare som stannar till vid LO-tältet bland annat svara på ett Pride-quiz och få en present. Frågorna berör allt från vilket av LO:s medlemsförbund som blev först med att bli hbtq-certifierat till vilket av de första fackförbunden i Sverige som beslutade om könsneutrala stadgar (hint: också det LO-anknutet).
Även fast det gjorts framsteg i fråga om hbtq-frågor och inkludering, tycker Zia Lodin att det behöver komma upp på Fastighets agenda ytterligare.
– I dagsläget pratas det inte så mycket om hbtq och inkludering, men det skulle behövas mer av det, säger han.
Alex Santibañez, klubbordförande på ISS Stockholm, tror att en anledning kan vara att det behövs fler medlemmar som identifierar sig som hbtq.
– Inom åtminstone Fastighets är det inte ofta man möter kompisar som tillhör någon av grupperna, säger han.
Samtidigt ser både Zia Lodin och Alex Santibañez att attityden inom Fastighets förändrats till det bättre.
– Attityden är mest positiv, säger Zia Lodin.
– Fastighets är litet men en av de mest mångkulturella fackföreningar som finns, med folk från olika delar av världen. Så det är normalt att man har högre acceptans mot inte bara andra religioner och kulturer, utan även mot hbtq-rörelsen, säger Alex Santibañez.
Klubbordföranden tror därför att det bara är en tidsfråga innan klimatet för just hbtq-frågor blir ännu bättre inom fackförbundet.
– I en grupp där det finns olika nationaliteter, religioner och kulturer blir man vana vid att prata med varandra, säger Alex Santibañez.
Göteborg nästa
1992 hölls Europride för första gången i London. 1998 kom Europride till Stockholm och därefter har Sverige anordnat egna Pride-festivaler, både i Stockholm och på många andra orter i landet.
Europride i Stockholm pågår till lördag 5 augusti och avslutas med den stora Prideparaden genom huvudstaden.
I Göteborg anordnas Europride 14 august–19 augusti.