Bostadsbolaget som vill ta ett samhällsansvar
När Daniel Karlsson var arbetslös, fick han erbjudande om att bli lärling hos Emil Isenheim, bovärd hos Uddevallahem. I dag jobbar han som miljövärd och är en av många unga som fått en ny chans till arbete genom företaget.
För några år sedan hade Daniel Karlsson inte en tanke på att jobba i fastighetsbranschen. Men efter en längre tids arbetslöshet fick han erbjudande om projektanställning på ett bostadsbolag, via Arbetsförmedlingen och kommunen.
Utomhusarbetet lockade
Nu har det hunnit gå fyra år sedan 25-åringen började jobba på Uddevallahem. I stället för att slita i industrin och med lagerarbete, jobbar Daniel Karlsson i dag med att sköta om bostadsbolagets utomhusmiljö. Intresset för trädgård och planteringar har kommit med jobbet.
– Allt som har med det att göra tycker jag är kul. Att man får vara utomhus lockade mer än att jobba på lager, säger han.
Som miljövärd på Uddevallahem jobbar Daniel Karlsson med allt från att plocka skräp och hålla rent, till att klippa gräs och sköta planteringarna i de två bostadsområden som han ansvarar för.
Under hösten har han också fått lägga allt mer tid på att blåsa, kratta och rensa bland löven – och att ta in utemöblerna innan det blir vintertid.
– När snön väl kommer så blir det till att börja skotta, ploga, salta och grusa också, säger han.
Två utmärkelser
Bostadsbolaget Uddevallahem har länge jobbat med att regelbundet ta in unga personer som Daniel Karlsson i företaget, bland annat som praktikanter, sommarjobbare och trainees. För sitt arbete har bolaget två gånger vunnit fastighetsbranschens utmärkelse Framtidsindex, nu senast i september.
– Det är lika roligt varje gång och ett erkännande att vi gör något rätt, säger Thomas Aebeloe, vd på Uddevallahem.
Även personer med särskilda behov och sådana som stått långt från arbetsmarknaden kan få en chans att pröva på att jobba hos bostadsbolaget. Michael Svensson, bovärd och huvudskyddsombud på Uddevallahem, menar att företaget gjort det till en del av sin verksamhet att försöka ha ett samhällsansvar.
– Några fall har blivit väldigt lyckade. Det räcker med att en person hittar tillbaka för att det ska kännas riktigt bra, säger han.
Måste slåss om kompetensen
Även Thomas Aebeloe framhåller bostadsbolagets roll som samhällsaktör. Uddevallahem jobbar bland annat med en fadderklass i grundskolan, för att man tidigt ska skapa ett intresse för fastighetsbranschen. Arbetskraftsbehovet kommer bara att öka de kommande åren och bolagets vd är övertygad om att man kommer få slåss om den framtida kompetensen.
– Då kan du inte vara hur allmängiltig som helst. Man måste sticka ut i någon mån, säger han.
En modell som varit särskilt lyckad är att låta personer som bostadsbolaget tar in jobba tätt tillsammans med bovärdarna, som en slags lärlingar.
En av bovärdarna är 26-årige Emil Isenheim, som trots sin unga ålder redan hunnit vara på Uddevallahem i tio år. Även han började en gång som lärling, när han fortfarande gick på ett yrkesgymnasium. Under hela utbildningens gång kunde han varva studierna med praktisk arbetslivserfarenhet på bostadsbolaget.
– När vi gick ut gymnasiet hade alla utom tre jobb direkt efter studenten, så det var väldigt lyckat, säger han.
Hyresgästerna uppmuntrar
När Daniel Karlsson började sin projektanställning på Uddevallahem var det som just lärling – och med Emil Isenheim som handledare. Efter en tid fick Daniel Karlsson komplettera den praktiska erfarenheten han fått på bostadsbolaget med studier i trädgårdskunskap på Komvux, för att han skulle kunna fortsätta jobba som miljövärd.
– Nu är han här på säsongskontrakt, säger Emil Isenheim.
Bland det roligaste med jobbet som miljövärd är kontakten med hyresgästerna och deras engagemang för den utemiljö som Daniel Karlsson ansvarar för.
– Vissa kommer fram och säger: ”Vad bra och fint det blir.” Det känns kul, det blir man alltid glad av, säger han.
Att hinna med att ta hand om allt som rör två bostadsområden är en daglig utmaning, men variationen och friheten i att få styra upp arbetet själv väger upp.
– Det här är mycket roligare än att stå inne i ett rum och plocka, säger Daniel Karlsson.
”Man är sin egen chef”
Emil Isenheim berättar att Uddevallahem jobbar mycket med att skapa starka band till sina medarbetare, genom att få bo- och miljövärdarna att känna att man äger sina hus och sitt område.
– Man är sin egen chef, vilket får mig att verkligen känna att Uddevallahem är mitt företag, säger han.
– Vi har haft en stökig period med omorganisation och man är lite trött på förändringar. Men alltid när man frågar så tycker alla att Uddevallahem är en bra arbetsgivare, fortsätter Emil Isenheim.
Han får medhåll av kollegan Michael Svensson, som också har jobbat på företaget i tio år.
– Även om man inte alltid håller med om alla förändringar, så är det här är ändå det absolut bästa jobbet jag kan tänka mig, säger han.
Kan tänka sig jobba kvar 30 år till
Många av Uddevallahems anställda har jobbat på bostadsbolaget i flera decennier. Ta till exempel serviceteknikern Göran Karlsson, som började på bostadsbolaget som 19-åring och som nästa år räknar med att gå i pension – efter 45 år på företaget.
– Det har varit en fantastisk tid, jag har inte märkt att tiden har gått, säger han.
Emil Isenheim säger själv att han inte skulle bli förvånad om han är kvar på Uddevallahem i 20 eller 30 år till.
– Kanske inte som just bovärd, men har man drivet och ambitionen så finns alla möjligheter att utvecklas, säger han.
Var sjätte Uddevallabo är hyresgäst
Uddevallahem är ett allmännyttigt bostadsbolag i Uddevalla kommun.
Företaget har hand om 4 507 bostäder och 726 lokaler.
Drygt 9 000 personer bor hos Uddevallahem – ungefär var sjätte Uddevallabo.
Bostadsbolaget har cirka 80 anställda.