Så tycker Fastighets medlemmar om nya regeringen
134 dagar efter riksdagsvalet har Stefan Löfven nu presenterat landets nya regering. Sex nya ministrar tar plats och Ylva Johansson fortsätter som arbetsmarknadsminister. Hon får stöd från flera företrädare för Fastighets.
Monika Enström, avdelning Luleå, har svårt att veta vad hon ska vänta sig av regeringen – men hoppas först och främst att man inte säljer ut arbetsrätten och inför fri hyressättning.
– Men vad som kommer hända när det väl kommer till förhandlingarna är svårt att avgöra. Det är klart man är orolig, säger hon.
Roger Sandlund, klubbordförande på Samhall i Haparanda, är inne på samma spår.
– Jag är facklig och politiker ända ut i fingerspetsarna, jag kommer inte köpa att man luckrar upp arbetsrätten. Men det blir svårt att föra en socialdemokratisk politik, det förstår jag, när vi har det som vi har nu, säger han.
Oro för L och C:s krav
Roger Sandlund hoppas att den nya regeringen inte kommer driva fram alla punkter som har förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna. Han framhåller även svårigheterna i att veta vad allt till slut kommer att landa i, bland annat med tanke på Jonas Sjöstedts (V) hot om misstroendeförklaring.
– Men våra fackliga förmåner går inte att luckra upp lika lätt nu än om vi hade fått en renodlat borgerlig regering, säger han.
Han får medhåll av Madlén Gunnarsson, ombudsman i region väst och fackligt politiskt ansvarig där.
– Jag tror att Stefan Löfven ändå kan hantera den här situationen ganska bra. Han är en duktig förhandlare och hellre att vi har en viss påverkan än att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna styr allt. Då skulle de väl sälja ut hela arbetsrätten – det är ju bara att titta på deras budget så ser man det, säger hon.
Men hon är samtidigt också orolig för vad som händer om C:s och L:s krav med uppluckrad las och förändrad a-kassa går igenom.
– Det är ett slag mot arbetarfolket. Hur man ska hantera det på ett bra sätt vete sjutton, det är en stor utmaning. Ska man göra om las då får man också se till att det blir dyrare för arbetsgivare att säga upp folk. Det är en salig röra vi står inför, jag hoppas bara att inte för mycket förstörs, säger Madlén Gunnarsson.
”Johansson stark arbetsmarknadsminister”
Monika Enström håller med om att den politiska situationen nu är en röra – och tycker att den regering vi nu fått är en instabil sådan.
– Stefan Löfven vill sitt och Annie Lööf vill sitt, jag tror det är två starka viljor. Och så Sjöstedt som hotar med hotet om misstroendeomröstning, det är klart man är rädd för ett nyval, säger hon.
Förutom att Madlén Gunnarsson har förtroende för Stefan Löfven, är hon även nöjd med att Anders Ygeman gör comeback i regeringen.
– Han är duktig och saklig och jag tror att han går hem bra hos väljarna. Rent generellt tycker jag att Ylva Johansson är stark på posten som arbetsmarknadsminister. Däremot är jag mindre nöjd med att de ska pilla på arbetsrätten, säger hon.
I själva regeringsförklaringen som Löfven läste upp på måndagsförmiddagen framkom inget nytt vad gäller just arbetsrätten. Men statsministern vidhöll att dagens svenska arbetsmarknad ska präglas av trygghet och flexibilitet, samtidigt som arbetsrätten måste anpassas.
– Företagen ges större möjligheter att ställa om och den enskilde arbetstagaren skyddas mot godtyckliga uppsägningar, sade statsministern i den för Socialdemokraterna känsliga frågan om turordningsreglerna och arbetsrätten.
Kritik mot hot om lagstiftning
Frågan om förändrad arbetsrätt sker under hot om lagstiftning, om parterna inte kommer överens, något som kritiserats från fackligt håll. Ylva Johansson (S), nygammal arbetsmarknadsminister, håller med om att det finns utmaningar med överenskommelsen.
Från fackligt håll har det kommit kritik om att förhandlingar om förändrad arbetsrätt nu sker under hot om lagstiftning, om inte parterna kommer överens.
– Men vi ska också komma ihåg att med den här överenskommelsen så har vi möjlighet att faktiskt forma en stark regering. Jag får återkomma till hur vi ska ta oss an och genomföra det som står i överenskommelsen, säger hon till Arbetet.
Här är hela regeringen
Statsrådsberedningen
- Stefan Löfven (S) , statsminister
- Hans Dahlgren (S), EU-minister
Justitiedepartementet
- Morgan Johansson (S), justieminister
- Mikael Damberg (S), inrikesminister
Utrikesdepartementet
- Margot Wallström (S), utrikesminister
- Peter Eriksson (MP), biståndsminister
- Ann Linde (S), utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor
Försvarsdepartementet
- Peter Hultqvist (S), försvarsminister
Socialdepartementet
- Lena Hallengren (S), socialminister
- Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister
Finansdepartementet
- Magdalena Andersson (S), finansminister
- Per Bolund (MP), biträdande finansminister
- Ardalan Shekarabi (S), civilminister
Utbildningsdepartementet
- Anna Ekström (S), utbildningsminister
- Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning
Miljödepartementet
- Isabella Lövin (MP), vice statsminister, Miljö och klimatminister
Näringsdepartementet
- Ibraim Baylan (S), näringsminister
- Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister
Kulturdepartementet
- Amanda Lind (MP), kulturminister
Arbetsmarknadsdepartementet
- Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister
- Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister
Infrastrukturdepartementet
- Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister
- Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister