”Unga är utsatta på arbetsmarknaden”
Skolan måste ta ett större ansvar och bli bättre på att informera unga om sina rättigheter på arbetsmarknaden. Det menar Fastighets representanter som varit på LO:s forum för ungdomar.
– Jag har alltid fått höra att facket kommer att ”fucka” dig. Att man först blir blåst på pengar om man går med – och sedan får sparken av arbetsgivaren, säger Jennika Nyman, lokalvårdare på Ledeb i Malmö.
Hon är en av fem medlemmar som representerar Fastighets på LO:s Ungforum, en årlig mötesplats för unga från alla LO-förbund som hållits i veckan.
Det är också bara tre månader sedan som Jennika Nyman själv gick med i facket.
– När jag satte mig in i det hela så förstod jag att den bild jag fått inte var rätt, säger hon.
Unga har dålig koll på rättigheter
Temat för årets Ungforum är ”Workers of the world unite”. Bland programpunkterna finns allt från seminarier om facklig organisering i Latinamerika och det multinationella företaget Amazons framtida etablering i Sverige, till samtal om hur man ska bekämpa högerpopulismen i Europa.
– Vi har också pratat om hur man informerar folk från andra länder om vilka rättigheter de har och vilka krav som man kan ställa på arbetsgivaren, säger Göran Sandström, rörmokare på Uppsalahem.
En annan grupp som Fastighetsmedlemmarna på Ungforum är överens om skulle behöva informeras bättre är unga arbetstagare. De är överens om att många unga inte riktigt förstår kollektivavtal och delar bilden av att man är nöjd så länge som man inte jobbar svart och får ut en lön.
– Unga vill jobba. Många företag kan utnyttja det och pressa på att man ska jobba fler timmar, trots att det inte följer avtalet, säger Göran Sandström.
Kolla anställningsavtalet innan påskrift
Sabine Åkerfelt, flygplansstädare på Renab i Uppsala, uppmanar alltid nya kollegor att kolla sina anställningsavtal noga innan man skriver under. Hon har själv flera gånger upptäckt fel som fått ordnas innan hon godkänt ett kontrakt med sin signatur.
– Det samma gäller lönespecifikationen – hur många är det egentligen som granskar att timmarna stämmer? säger hon.
Kim Nilsson, fastighetsskötare på Uppsalahem och Fastighets ungdomssamordnare, tycker att ungas kunskaper vad gäller försäkringar också lämnar mycket att önska. Han har själv många gånger stött på personer som missat något så grundläggande som vad en hemförsäkring är för något.
– Det är många fler än man kan tro som inte ens känner till det, säger han.
En utsatt grupp på arbetsmarknaden
Kan de fem Fastighetsmedlemmarna tänka sig att gå så långt som att kalla unga arbetstagare för en utsatt grupp på arbetsmarknaden? Ja, svarar samtliga.
– Vet du inte vad som gäller är det lätt att bli utnyttjad. I värsta fall kommer man få reda på det när det redan hunnit skita sig, säger Göran Sandström.
– Skolan behöver bli bättre på att informera i gymnasiet eller på Komvux. Prata så tidigt som möjligt om de här frågorna och vänta inte med det till sista året i gymnasiet, säger Jennika Nyholm.
Flera av Fastighetsmedlemmarna på Ungforum har också erfarenhet av allmän visstid, en anställningsform som är vanlig bland unga och i branscher som till exempel städ. Alisa Cerimovic jobbade hos en tidigare arbetsgivare i över tre år utan att få en anställning.
– Kontraktet blev i stället förnyat var tredje månad, men till slut kände jag att det fick vara nog, säger hon.
Kluvna kring allmän visstid
Innan Göran Sandström hamnade på Uppsalahem, jobbade han på ett företag där ingen var tillsvidareanställd.
– Alla gick på timme. Det fanns de som hade jobbat på företaget i 20 år och som hade kunnat gå på dagen, säger han.
Sabine Åkerfelt tycker att allmän visstid är bra att ha som anställningsform, till exempel vid högsäsong på sommaren – så länge som arbetstagaren är med på det.
Kim Nilsson känner sig mer kluven.
– Alla vill ha trygghet och kunna planera sin fritid. Flexibel arbetstid kan jag köpa, men argumentet att folk i dag inte vill ha fasta jobb låter tomt i mina öron, säger han.