Jerker och Martin riggar för seger i hockeyn
När: Onsdag kl 16.23
Var: Coop Norrbotten Arena i Luleå.
Vad: Borrar hål för målburen.
Jerker Zetterström har redan satt målburarna på kylning. De behöver stå på is en stund för att inte sjunka genom isen på planen. Nu är det dags att borra hålen där målburarna ska placeras för att inte glida runt på isen.
Det är matchdag i damernas slutspel och två timmar till nedsläpp. Luleå Hockeys damlag är regerande mästare och har legat i tabelltoppen i SDHL länge och möter Linköping i bäst av fem finaler. Detta är finalomgång fyra, men det var nära att den aldrig blev av eftersom Linköping vann de första två matcherna. Den tredje däremot svarade norrbottningarna med 1-5.
Nu gäller det, och driftpersonalen gör sitt för att isförhållandena ska vara de bästa.
De har just inspekterat en bula på isen som måste slipas bort efter dropp från ventilationen i taket.
Isen slipas före uppvärmningen, efter uppvärmningen och i varje paus. Det är bara några arbetsuppgifter för de två som jobbar kväll, Jerker Zetterström och Martin Johansson.
Arenan har fyra hallar och servicepersonalen följer ett välplanerat schema för att hinna spola isarna mellan varje träning och match i de olika hallarna.
–Man springer som en tätting mellan hallarna, säger Jerker Zetterström och visar schemat.
Är det ett stressigt jobb?
–Nej, det kan man inte säga. Vi har rutin.
–Och vi hinner ta pauser, säger Martin Johansson över en kaffe i vaktmästeriet.
Varje spolning av en rink tar ungefär tio minuter. De håller en ganska hög hastighet med ismaskinen, men det viktigaste är att inte bli stående med de batteridrivna maskinerna. Då kan bladen fastna i isen. Bladen är sylvassa och byts ut och slipas varje vecka.
Hockeysäsongen är lång på elitnivå. Tjejerna hade första hemmamatchen redan 7 september.
–Det blir mycket övertid, men också mer i plånboken. Med övertiden och skiftgången kan det bli en tiotusen extra i månaden före skatt, säger Martin Johansson.
Nu är det i första hand inte pengarna som gör att han trivs med jobbet.
–Det är det sociala, och friheten.
Framme i maj sätter även herrarnas SHL punkt. Luleå Hockey är än så länge i kvartsfinal så hoppet lever om dubbelt SM-guld.
Sen blir det dagtidsarbete för hela gänget, 7-16. Då är det dags att sköta mer löpande underhåll, laga burar och sarger och liknande.
–Det kan bli lite tomt när det blir så lugnt, säger Martin Johansson.
Än så länge är det allt annat än tomt. Ungefär 20 000 personer besöker hallarna per vecka. 38 hockeylag och två konståkningsklubbar plus en curlingförening tränar här.
Sex anställda ska sköta isar, sarg och burar på fyra hallar med öppettider under högsäsong på 7-24 på vardagar och 8-20 på helger.
Det låter tajt. Kan ni inte ta in extra personal?
–Nja, det är dåligt med vikarier. Det måste vara rätt folk. Vi är en tajt grupp så det måste funka. Man måste ha barnslig humor, säger Martin Johansson och småskrattar.
Måste man också vara idrottsintresserad?
–Nej, så är det inte. Jag har aldrig spelat hockey. Jag började här som städare i hallen och kom in på den vägen, säger Martin Johansson som jobbat här i flera år.
Jerker Zetterström är den nyast anställda och började för ett och ett halvt år sedan.
– Jag började som materialare när min grabb började med hockey, och jag är fortfarande materialare för J18. Innan jag började här var jag brevbärare.
När matchen är igång tar de en paus vid sargen. Vaktmästare står det uppmärkt på de fyra höga pallar precis vid sargen nära målet och ståplatsläktaren. Hejaklacken är rejält taggad och håller nästan lika hög ljudnivå som musiken från ljudanläggningen när spelarna gled in på isen genom björngapet (symbolen för Luleå Hockey).
Fyra av Luleåtjejerna är uttagna till Damkronorna i VM. Men enligt servicegänget har laget tappat i energi på sistone. Vilket bekräftas när Linköping redan efter två minuter sätter det första målet. Men Luleå ger inte upp, varken spelarna på planen, klacken eller de anställda som fixar till isarna i de kommande pauserna. De sätter ett par mål och det krävs förlängning för att avgöra matchen.
Till slut står det klart, Luleå Hockey sätter 3-2.
–Jättekul, tycker Jerker Zetterström och förbereder sig för nästa arbetspass med match redan kvällen därpå.
Siffrorna bakom arenajobbet
- 6 ton väger ismaskinen.
- 1 500 liter vatten rymmer tankarna, en som renar isen och en som bygger ny is.
- 50 000 liter vatten per dag går det åt i arenan.
- 40 miljoner kronor investerades i fjol i nytt ljud, ljus och isprojektion i matcharenan, ”bästa ljudet i Europa”.
- 30 procent av volymkapaciteten i ljudanläggningen används under match. Under de första matcherna upplevdes volymen för hög av publiken.
- 6 220 är publikrekordet på hemmaplan för Luleås damer, vilket sattes under en match mot AIK i november i fjol.