Varje år rankar världsfacket Ituc de tio värsta länderna för fackligt aktiva och i år är Brasilien och Zimbabwe nya på listan. Här, liksom i övriga åtta länder på listan, har löntagarrepresentanter mördats. 

– Fackliga aktivister står i frontlinjen i kampen för demokratiska rättigheter, säger Sharan Burrow som är generalsekreterare för Ituc, enligt Arbetet Global

53 fackligt aktiva mördades 2018

Runt om i världen mördades 53 fackligt aktiva förra året. Antalet länder där löntagarrepresentanter gripits har ökat till 64, jämfört med 59 i förra årets rapport. I rapporten framgår också att 123, av de totalt 145 undersökta länderna, har brutit mot strejkrätten.

De värsta regionerna för fackligt aktiva är Mellanöstern och Nordafrika. I Europa är facken inte lika utsatta men facken har allt svårare att organisera sig, vilket delvis beror på att de tillfälliga jobben blivit fler. 

Och även om våldet är mindre utbrett än på andra kontinenter så förekommer det även i Europa. I juni 2018 mördades den 29-åriga lantarbetaren Soumayla Sack i San Calogero, södra Italien, som i två års tid jobbat för bättre villkor för utländska arbetare på plantagen. 

Svenska fack kräver satsningar på fackens internationella arbete

När världsfacket analyserar de senaste sex årens utveckling ser det att andelen länder där strejkrätten begränsas ökar, likaså möjligheten att teckna kollektivavtal. Svenska fack reagerar också på utvecklingen. 

”Människors frihet och demokratiska rättigheter är i allvarlig fara på många håll och att människor fortsätter att mördas för sitt fackliga engagemang är mycket oroande.” skriver Unions to Unions kanslichef Sofia Östmark, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, TCO:s ordförande Eva Nordmark och Sacos ordförande Göran Arrius i en debattartikel i Omvärlden. 

I debattartikeln skriver de att Sverige som biståndsaktör tydligt måste markera vikten av en stark, global fackföreningsrörelse och därför vill de att en större del av det svenska biståndet ska gå till att stärka fackens internationella arbete.

Tio värsta länderna för fackligt aktiva

Algeriet
Bangladesh
Brasilien
Colombia
Filippinerna
Guatemala
Kazakstan
Saudiarabien
Turkiet
Zimbabwe

Källa: Global Rights Index, världsfacket Ituc, 2019