Sjuk – så får du pengar när karensdagen är slopad
Regeringen har tillfälligt avskaffat karensavdraget, för att alla med minsta symtom ska kunna stanna hemma utan att drabbas för mycket ekonomiskt. Men du måste själv ansöka om att få tillbaka pengarna.
Vanligtvis är karensavdraget (det som tidigare hette karensdag) 20 procent av det du egentligen skulle ha tjänat samma vecka. Men om du varit sjuk den 11 mars eller senare får du tillbaka 700 kronor, före skatt, av avdraget i efterhand.
Summan gäller oavsett hur mycket du tjänar, eftersom det enligt Försäkringskassan skulle kräva för mycket arbete att räkna ut den enskilda ersättningen för alla som ansöker.
Det innebär att vissa inte får tillbaka hela avdraget, medan andra får tillbaka mer pengar än det löneavdrag som gjorts.
Så gör du
Om du blir sjuk meddelar du din arbetsgivare, som gör ett karensavdrag som vanligt.
För att få igen pengarna använder du sedan Försäkringskassans e-tjänst. Om du inte har möjlighet att ansöka digitalt, till exempel för att du saknar bank-id, kan det i stället göras på en pappersblankett.
Ersättningen betalas ut inom fem arbetsdagar efter att Försäkringskassan fått din ansökan.
Från och med andra dagen du är sjuk får du därefter 80 procent av lönen som vanligt.
Så länge de tillfälliga reglerna gäller under coronaepidemin behöver du inte heller något läkarintyg de tre första veckorna. Tidigare krävdes läkarintyg efter den första sjukveckan.