Miljövärdarna i Majorna får hyresgästerna att trivas
På våren är det mycket att stå i för miljövärdarna på Familjebostäder i östra Majorna i Göteborg. Arbetet kan vara tungt, men friheten är stor och gårdarna är viktiga för trivseln. "Det gäller att känna in gården, vilka människor som bor där, vad de behöver för funktioner i trädgården", säger Veronica Linné.
Högst upp på Paternostergatan ligger Familjebostäders kontor i Majorna. Härifrån utgår två team med fem miljövärdar i varje. I ett av teamen arbetar Veronica Linné.
–Utemiljön är jätteviktig för våra boende. Just nu är det många som vill odla och då får de pallkragar och jord från oss, säger Veronica Linné.
Våren är en bråd tid för miljövärdarna. När vårsolen värmer är det inte bara hyresgästerna som visar sig på gårdarna. Påskliljor, tulpaner, kejsarkronor och backsippor blommar. När björkarna får musöron ska rosorna beskäras, men innan dess är det många andra träd och buskar som ska åtgärdas, trädgårdsmöbler lagas, hängrännor rensas och det första ogräset avlägsnas innan det får för starka rötter.
Sköter 20 000 kvadrat
Familjebostäder i Majorna förvaltar 3500 lägenheter åt 7000 hyresgäster. För miljövärdarna innebär det gårdar och yttre rabatter i ungefär 40 kvarter. Veronica har räknat ut att varje miljövärd sköter cirka 20 000 kvadratmeter mark, från pyttesmå kvarter till stora gårdar med naturmark.
Veronica sätter sig i en röd liten traktor och kör iväg till kvarteret Utsikten, som trots att det ligger i angränsande stadsdelen Masthugget ingår i Majorna Östers område. På gården till Sjömansgatan 9-15 väntar snickaren Roger Larsson. Tillsammans tar de itu med att montera nya fina brädor på en markfast bänk.
–De gamla brädorna var täckta av gröna alger vilket de boende tyckte såg tråkigt ut. Jag höll med, så nu får bänken en välbehövlig uppfräschning, säger Veronica och skruvar ännu en bräda på plats.
Att de boendes uppfattning är viktig håller samtliga i gruppen med om.
–Det är visserligen Familjebostäder som äger marken och bestämmer men vi arbetar i samverkan med hyresgästerna, säger Erik Wallmon som arbetat på Familjebostäder sedan 1986.
Funktion ska samsas med trivsel
Som miljövärd vill man gärna att det ska vara funktionellt, framkomligt och lättarbetat, men teamet betonar att det inte får gå ut över trivseln för hyresgästerna.
–Det gäller att känna in gården, stämningen och vilka människor som bor där, vad de behöver för funktioner i trädgården, säger Veronica.
–I mitt ordningssinne ska det kanske vara jämnlångt gräs, men om det bor barn och gamla där kanske det får vara lite vildvuxet. Då gör det inget om en unge kör i rabatten och en äldre kan sitta i lugn och ro och bara vara, säger Erik.
Ingvar Lorentsson är stolt över magnoliaträden som står i sin fulla prakt. Det vill säga, de gjorde det före hagelskuren dagen innan.
–Jo, de tycks ha klarat sig, suckar han lättad när vi kommer in på en av de kringbyggda länsmansgårdarna från 1920-talet.
–När vi planerade trädgårdarna ville jag att det skulle finnas minst en magnolia per gård. Så har det också blivit, säger han och rensar rent i rabatten under en magnifik Magnolia sieboldii.
På Oljekvarnsgatan ska Fredric Falcon rensa bort ogräs med den senaste hetvattenstekniken, men fungerar den verkligen?
–Det kommer ingen ånga, konstaterar han.
Viktigt att använda redskapen rätt
Arbetet som miljövärd kan vara tungt och slitsamt och därför är det viktigt att man använder maskiner och redskap som underlättar.
–Det finns bra redskap och skyddsutrustning men det är viktigt att man använder dem på rätt sätt, säger Ingvar som också är skyddsombud.
Samtliga i gruppen har gått kurs i heta arbeten. De går vid behov även andra utbildningar som arbete på hög höjd och första hjälpen.
–Har man skyddsutrustning minimeras skadorna men olyckor händer ändå. Oftast när man försöker prestera lite mer än man ska, säger Erik som är huvudskyddsombud.
Stress och egna höga krav
En viss stress tycks vara en av få nackdelar med jobbet, enligt miljövärdarna. Ofta beror den på att de inte lever upp till sina egna högt ställda förväntningar.
–Vi är så fruktansvärt kundinriktade. Jag tror vi har högre krav på oss själva än hyresgästerna har, säger Erik.
–Ja, vi pressar oss själva och vill att allt ska vara perfekt. Jag vill att hyresgästerna ska älska och tillbe mig och jag vill att mina kollegor och chefer också ska göra det. Men jag tror inte hyresgästerna inser att vi inte bara jobbar på deras gård utan har ansvar även för en massa andra gårdar, säger Veronica, som gick i väggen ”med buller och bång” i sitt tidigare yrke som scripta på SVT.
Det är mer en inre stress när man tänkt hinna med en viss mängd jobb
Även om det är många år sedan nu vet hon med sig att hon behöver vara försiktig. En sak som hon uppskattar är därför flextiden och Ingvar instämmer;
–Både jag och Veronica har några mil att köra men behöver aldrig stressa för att vara på jobbet en viss tidpunkt. Det är mer en inre stress när man tänkt hinna med en viss mängd jobb och annat kommer emellan.
Majornas miljövärdar är på det stora hela nöjda med sina jobb och känner att de gör en viktig insats för hyresgästerna.
–Vi får vara utomhus och jobba med vår kropp och se till att det blir fint, det känns väldigt bra, avslutar Veronica.
Miljövärdarnas bästa tips till kolleger
Veronica Linné:
–Tänk rationellt och praktiskt, vad är det för människor som bor här och innan man anlägger något, tänk efter hur stor insats det blir.
Erik Wallmon:
–Det är ett tungt arbete så använd de bra maskiner och redskap som finns.
Fredrik Falcon:
–Stanna upp emellanåt och kolla in en mask och vad den gör eller lukta på en magnoliakvist.
Beatrice Andersson:
–Kom ihåg att ha roligt på jobbet.
Ingvar Lorentsson:
–Stötta varandra.