Trots corona – sommarjobben blev fler på Svenska bostäder
Under Coronapandemin har Svenska Bostäder ställt om till att i princip bara göra akuta ärenden hemma hos hyresgästerna. Men efterfrågan på service har inte minskat. Samtidigt har bolaget växlat upp med fler sommarjobbare än tidigare år - tvärt emot många andra arbetsgivare.
– Jag upplever att det är fler jobb nu eftersom folk är mer hemma. Då blir det plötsligt väldigt viktigt att få den där lådan som har varit trasig i tre år lagad, säger bovärden Sari Svensk.
Coronapandemin har ändrat rutiner och arbetssätt på bostadsbolag runt om i landet. Det krävs en annan planering för att gå in i hyresgästernas lägenheter nu, säger Sari Svensk.
– Mina hyresgäster har varit förstående. Jag berättar att jag kan göra jobbet om vi håller avstånd och att de helst inte ska vara hemma och de respekterar det, säger hon.
På kontoret jobbar många hemma
Fastighetsfolket träffar henne en augustimorgon i västra Stockholm. På Svenska Bostäders huvudkontor i Vällingby är det bara några enstaka människor. Utöver bovärdar, tekniker och andra som behöver vara fysiskt på plats jobbar de flesta hemifrån.
Men i ett av rummen sitter Sari Svensk tillsammans med trygghetsstrategen Bo Strömvall och sex sommarjobbande ungdomar i åldrarna 16-18 år.
– Idag ska vi fortsätta med brandskyddsrondering. Varje grupp får ett kvarter och så tar ni en mapp och en checklista, förklarar Bo Strömvall.
Fler sommarjobb i år
I början av juni fanns 887 lediga sommarjobb anmälda i Arbetsförmedlingens platsbank. Det är mer än en halvering jämfört med förra året. Detta trots att regeringen satsat totalt 180 miljoner kronor för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för unga.
På kommunala Svenska Bostäder har man lyckats skapa 11 jobb extra, 86 i stället för 75.
– De flesta av mina kompisar har inte fått något sommarjobb, säger Sara Abdellahi, som efter sommaren börjar andra året på Samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet.
Varken hon eller någon annan av sommarjobbarna runt bordet har aktivt sökt sig till fastighetsbranschen, men är glada för jobbmöjligheten.
En av deras arbetsuppgifter har varit att kontrastmarkera första och sista steget i trappor.
Det kanske inte är världens sexigaste arbetsuppgift men ni ska veta att det inte är något hittepå-jobb
– Det har varit lite jobbigt att springa upp och ner för alla trappor, men det har gått bra, säger Ella Hägg.
Bo Strömvall lägger till:
– Det kanske inte är världens sexigaste arbetsuppgift men ni ska veta att det inte är något hittepå-jobb. Det är ett uppdrag som vi har fått från staden och en åtgärd som gör att hyresgäster kan bo kvar hemma. Det minskar risken för fallolyckor.
Efter morgonmötet sätter ungdomarna av i par.
Ella Hägg och Sara Abdellahi har tilldelats ett område nära Vällingby centrum.
På en prunkande innergård leker barn i olika åldrar medan några vuxna sitter under ett tak och tar det lugnt vid en av flera bordsgrupper.
Ella och Sara går runt med sin brandskyddschecklista. De kollar vid varje port att dörren stängs ordentligt, om det finns röklucka i trapphuset, om våningsplanen är utmärkta samt om det finns information om och kontaktuppgifter till husets bovärd.
– Annars gör vi en anmärkning och sedan får den ansvariga bovärden fixa det, säger Ella Hägg.
För Bo Strömvall är det andra sommaren som handledare. Även om han vanligtvis sysslar med trygghetsfrågor och boendeinflytande är han inte obekväm i rollen, eftersom han varit lärare i många år.
Handledare en viktig roll
– Jag är van med ungdomar och tycker att det är kul. Det första jobbet är jätteviktigt och det känns roligt att kunna väcka ett intresse och lotsa de unga in på arbetsmarknaden, säger han.
Även bovärden Sari Svensk trivs med uppdraget att handleda. Hon försöker ge ungdomarna utrymme att arbeta själva, men när de gör källarrensningar går hon med.
– Vi vill inte att de ska behöva stå ensamma ifall det kommer en hotfull hyresgäst som ogillar att vi slänger saker. Då kan det vara bra att vara med för att kunna bemöta och förklara, säger hon.
Eftersom sommarjobbarna framför allt arbetar utomhus och inte har direkt kontakt med hyresgäster är det inte så stor skillnad nu jämfört med andra år.
Liten risk för smittspridning
– I min värld har vi inte anpassat arbetet för sommarjobbarna särskilt mycket. Vi är ute och där är smittspridningen liten, säger Bo Strömvall.
Och ungdomarna känner ingen oro. Under sina tre veckor hinner de, trots Corona, få en inblick i många olika delar av verksamheten.
– Det är intressant att få lära sig hur det funkar med hyresrätter och så. Men jag tror inte att de praktiska delarna är något för mig, möjligen att jobba på kontoret, säger Oskar Nilsson.
– Det roligaste som vi har fått göra är att vara med på kundcentret. Då fick vi lyssna när hyresgäster ringde in, säger Sara Abdellahi.
– Det skulle passa mig för jag är social och bra på att ta folk, men jag skulle hellre ha ett jobb med högre lön.
Smittade dök upp på kontoret
För bovärdarna har coronapandemin inneburit en tät avstämning med hyresgästerna för att undvika att bli smittade.
Men även om majoriteten av alla hyresgäster är duktiga på att tala om ifall de är sjuka, så har det uppstått flera incidenter där de inte gjort det. Till exempel har hyresgäster kommit in på kontoret och först under själva mötet sagt att de är smittade.
I början blev jag tvungen att åka kollektivt eftersom jag hade brutit foten och inte kunde köra bil
– Jag har inte råkat ut för det själv, men några av mina kolleger har också råkat ut för att hyresgästen är sjuk när de kommer dit, då har de fått vända i dörren, säger hon.
Sari känner ingen stor oro över att själv bli smittad, men pandemin har ändå påverkat hennes vardag.
– I början blev jag tvungen att åka kollektivt eftersom jag hade brutit foten och inte kunde köra bil. Men då var det lite folk så det kändes okej. Nu åker jag bil, och det är framför allt på grund av Corona, säger Sari Svensk.