– Alla förbund sa nej till en överenskommelse. Och det kan vara bra för sammanhållningen. Det visar att vi kan ta en gemensam kamp i LO, säger Susanna Gideonsson.

Hon tog över ett splittrat LO i juni. På sin meritlista hade hon då skrivit att Handels blivit ett mer enat och sammanhållet förbund sedan under hennes tid som ordförande. Flera gånger har Susanna Gideonsson också fått berätta hur hennes fackliga engagemang startade.

Susanna Gideonsson

Ålder: 57.

Familj: Man och två vuxna barn.

Bor: I Umeå, övernattningslägenhet i Stockholm.

Yrke: Ordförande i LO.

Vägen dit: Tidningsbud, snickeriarbetare, hemtjänstare, skogshuggare, SSU-ombudsman, Handels-ombudsman, ordförande i LO-facket Handels.

Det var på snickerifabriken i Lycksele. Susanna Gideonsson var 16 och kunde jobbet – men fick mindre betalt än en kille som hon skulle lära upp. Hon tog striden, och på den vägen är det.

LO sade nej igen

Vid sidan av coronan och valet i USA är las och turordningsregler vid uppsägningar höstens snackis i medier och fikarum. Susanna Gideonsson har fått svara för LO:s linje.

Det handlar om förslaget till ny lagstiftning, som både facken och ministrar (S) dömt ut som för arbetsgivarvänligt. Och det handlar om förhandlingarna mellan facken och arbetsgivarna som skulle resultera i ett nytt huvudavtal i stället för lagstiftning. Lägg till detta en hotande regeringskris – om parterna inte skulle komma överens.

Slutbudet var för dåligt.

Susanna Gideonsson, LO-ordförande

Ungefär ett dygn tog de senaste förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Privattjänstemännen och arbetsgivarna kom överens den här gången, men LO:s förhandlare sade nej till det framknådade förslaget till huvudavtal på svensk arbetsmarknad.

Vad hände?

– Ingenting konstig. Slutbudet från Svenskt Näringsliv var för dåligt, säger Susanna Gideonsson.

Tar strid mot politiken

– Nu är det bara att driva de övergripande frågorna politiskt. Omställningsstöd för den som förlorar jobbet, bättre a-kassa, bort med allmän visstid, säger Susanna Gideonsson.

Några dagar efter LO-förbundens eniga nej öppnar dock IF Metall för att kanske fortsätta förhandlingarna som enskilt förbund.

– Det kan finnas fler förbund som väljer att pö om pö gå med på att förhandla till sig de bitar man tyckte saknades, säger Susanna Gideonsson då till Dagens Nyheter.

En av företrädarna, Arne Geijer, kallade uppdraget att leda LO för ”det finaste jobb en arbetargrabb kan få”. På frågan om det också är ”det finaste jobb en raggarbrud kan få” konstaterar Susanna Gideonsson nyktert att hon knappast är talesperson landets alla raggarbrudar. Här är hon på väg med ögonstenen, en Buick Roadmaster från 1947.

Hon konstaterar att det skulle bli en ny standard på svensk arbetsmarknad.

Susanna Gideonsson gör i intervjun med Fastighetsfolket klart att LO-förbunden tillsammans ska ta strid för att förslagen i regeringens utredning, Toijer-utredningen, aldrig blir verklighet.

– De skulle göra många på svensk arbetsmarknad rättslösa. Att den som sägs upp av personliga skäl inte skulle kunna få sin uppsägning ogiltigförklarad hos arbetsgivare med färre än 15 anställda … då blir alla som jobbar på mindre företag provanställda i hela livet.

Både plus och minus

Hur det fortsatta påverkansarbetet ska gå till är en fråga för LO:s styrelse att enas kring.

– Vårt viktigaste uppdrag det närmaste året är att få stopp på alla förslag som försämrar arbetsrätten.

LO

Historia: Landsorganisationen (LO) grundades 1898.

Nutid: Organisationen samlar 14 LO-förbund. Fastighets är ett av dem. Kommunal är störst.

Ledning: Susanna Gideonsson valdes till ordförande vid en digital kongress i juni. I ledningen sitter också Therese Guovelin, förste vice ordförande, Lisa Bengtsson, andre vice ordförande, och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare.

I förslaget till uppgörelse mellan parterna fanns både plus och minus för LO. Susanna Gideonsson vill inte kommentera detaljerna:

– De olika förbundens medlemmar har olika problem, de gick in med olika förväntningar och olika krav i förhandlingarna. Vi hade behövt ett bättre bud för att säga ja.

Men hur var det att släppa frågan om tryggare anställningar till politiken?

– Det känns som om vi flyttades några år tillbaka i tiden. Jag har varit med och drivit den frågan jättejättelänge. Men den har inte varit högsta prioritet för alla förbund och därför har den inte kommit med i LO-samordningen.

Krav i avtalsrörelsen

Susanna Gideonsson beskriver att anställningstryggheten blir en fråga i avtalsrörelsen som facken är mitt inne i. Åtminstone kan de LO-förbund som redan har ställt sådana krav till arbetsgivarna argumentera för att få in dem i kollektivavtalen redan i år.

Fastighets är ett av dem. Ett av kraven inom städbranschen är att halvera tiden som någon kan jobba på allmän visstid.

Under pandemin har det visat sig vilka vi absolut inte kan avvara på svensk arbetsmarknad.

Susanna Gideonsson, LO-ordförande

I den fördröjda avtalsrörelsen har industriparterna kommit in i ett skarpare läge.

– Industrin har ett oerhört tungt jobb att sätta grundplattan. Sedan har varje förbund ett stort jobb med sina villkor. Det är viktigt att vi har enats om krav i LO-samordningen.

Oersättliga på arbetsmarknaden

Förhandlingarna sker i skuggan av corona, som gjorde att de sköts framåt i våras.

– Under pandemin har det visat sig vilka vi absolut inte kan avvara på svensk arbetsmarknad. Det är självklart att de får betalt för det nu. Städare, busschaufförer, taxiförare, i vården och butikerna …