– Vi hoppas att vi kan bidra till att yrkets status höjs. Och att många fler upptäcker att städning är ett framtidsjobb där det dessutom finns möjligheter att göra karriär för den som vill, säger Carina Boman Helgesson.

Hon är chef för lokalvården på Örebro universitet och har tillsammans med Jan Stegmann, konsult med erfarenheter från branschen, gett ut boken Rent ut sagt. Med undertiteln Allt du vill veta om lokalvård … och lite till. Totalt 469 sidor.

Carina Boman Helgesson och Jan Stegmann, i digital intervju.

Ett hantverksjobb

– Städning är en hantverksyrke där du använder både huvudet och händerna, säger Jan Stegmann.

Författarna medger att boken kanske inte behöver läsas från pärm till pärm. Men att professionella städare såväl som amatörer kan hitta något. Liksom städföretagare, städchefer, fackliga i branschen, städupphandlare, kommuner, regioner, fastighetsägare, konsulter med flera.

Från svett till bioteknik

Det handlar om svett, jämställdhet och integration i en mångkulturell bransch. Lägg till detta ekonomi, affärsmodeller, hållbarhet, digitalisering, upphandling. Dessutom städmetoder, bioteknik, arbetsprocesser, utbildning, kompetensutveckling. Plus arbetsmiljö, arbetsbelastning och schysta villkor.

– Sätt dig ner och kika på innehållsförteckningen. Börja där du behöver utveckla din egen kompetens och koppla av med någon krönika emellanåt, föreslår Carina Boman Helgesson.

Berättelser från jobbet

Berättelserna från yrket levereras av både den som städat i över 40 år och den som just börjat:

”Bara på ett par år så gick vi från att vara en arbetsgrupp som skulle ”gömmas” till att bli personal på samma nivå som lärarna på en skola. (…) Men man märkte att det satt långt inne för de äldre lokalvårdarna att räkna sig själva som en del av personalen.”

(Inger Augustsson, som städat i hela sitt yrkesliv)

”Vilken skillnad, trodde inte att de fula svarta märkena skulle försvinna, men se vad man lär sig. Att polera golv är som yoga för mig nu.”

(Den nyanställda städaren)

Kanske inte det lättsammaste uppslaget i den nya bibeln om städning.

Revolution!

Revolutionerna inom lokalvård finns med: till exempel dagtidsstädning, dammsugare, mikrofiber och bioteknik.

– Och i framtiden blir det mer av digitalisering och robotar, spår Jan Stegmann.

Värsta floppen

Floppar inom städning går också att hitta: som oljemoppen som gjorde golven fetare och skitigare ju mer det städades med den.

– Men den största floppen är när upphandlare försöker köpa städning så billigt som möjligt. När man tror att det går att städa tusen kvadrat på en timme, säger Carina Boman Helgesson.

Varför håller vi på?

På själva grundfrågan i sammanhanget – Varför städar vi egentligen? – levererar författarna två snabba svar:

– Vi vill ha det fint omkring oss för att må bra, är Carina Boman Helgessons spontana tanke.

– Men det handlar också om överlevnadsinstinkt. Vi vill hålla oss friska, säger Jan Stegmann.

Om boken

Titel: Rent ut sagt

Undertitel: Allt du vill veta om lokalvård … och lite till

Författare: Carina Boman Helgesson och Jan Stegmann

Förlag: Books on demand