Så blir vi smartare år 2022
Under coronapandemin har det blivit smärtsamt tydligt var klassgränserna går. Mellan dem som kan jobba hemifrån för att undvika smitta och dem som måste åka buss eller pendeltåg till arbeten som måste göras på plats. Mellan dem som har trygga anställningar och dem som går på korta kontrakt och är de första att förlora jobbet när konjunkturen dyker.
Redan tidigt stod det klart att folk i arbetaryrken var i riskzonen för att smittas av covid-19. Ålder var en riskfaktor, men det var också klass och geografi.
Redan tidigt stod det klart att folk i arbetaryrken var i riskzonen för att smittas av covid-19. Ålder var en riskfaktor, men det var också klass och geografi.
”I den fattiga änden av den blå tunnelbanelinjen är risken att dö med covid-19 betydligt större än i den rika”. Det skrev Aftonbladets Anders Lindberg i juli 2020 om den höga dödligheten i Stockholmsområden som Rinkeby.
Snart ett och ett halvt år senare är vi fortfarande fast i coronapandemins, och i ojämlikhetens, grepp.
Nyligen släpptes en forskarrapport som sätter ytterligare ljus på högriskyrken utanför vården och omsorgen. Där berättar några av de mest utsatta yrkesarbetarna om sin coronavardag.
Det är sjukhusstädaren som skickades till covidavdelningen utan munskydd.
Det är städaren som inte hade råd att sjukskriva sig. Att stanna hemma vid minsta symptom var för tufft för ekonomin
Det är städaren som inte hade råd att sjukskriva sig. Att stanna hemma vid minsta symptom var för tufft för ekonomin.
Det är fastighetsskötaren som är nyanländ till Sverige och inte kände till de svenska myndigheterna och inte nåddes av deras coronainformation.
Ska vi dra lärdom av att ojämlikhet bokstavligen dödar?
Nu står vi vid ett vägskäl. Kommer vi att bli smartare av pandemin?
Ska vi dra lärdom av att ojämlikhet bokstavligen dödar? Eller tuffa på mot fler skattesänkningar, låtsad valfrihet och otrygga jobb? Nästa år är det val i Sverige. Då kan vi rösta för ett samhälle där alla ska med, på riktigt. Vare sig du är sjukskriven eller arbetslös – vare sig du är städare, fastighetsskötare, pizzabagare eller busschaufför.