Besök på arbetsplatser extra viktigt för facket efter pandemin
Närmare 200 personer på 24 arbetsplatser. Så många har Fastighets representanter i region Ost träffat på arbetsplatsbesök under sommaren. Efter pandemin är det extra viktigt att synas ute igen.
Fastighets region Ost har som sommarprojekt att göra ett stort antal arbetsplatsbesök och uppsökerier.
– Vi vill träffa så många som möjligt men framför allt de som inte har tillsvidaretjänster. Syftet är att nå ut till dem som vi inte träffar annars, säger Ysabel Nilsson Saavedra, regionalt skyddsombud i regionen.
Under de senaste åren med Coronapandemi har förbundet inte haft möjlighet att vara ute i samma utsträckning.
– Vi har tappat kontakt med många arbetsplatser. Under pandemin har vi fått en del samtal från medlemmar, men de som inte är medlemmar har vi inte nått alls, säger Silvio Siles, klubbordförande på Sodexo.
Facklig information på många språk
Just den här dagen står ett arbetsplatsbesök hos N-Clean MIAB AB på schemat. De städar Silja lines båtar i Värtahamnen. Sammanlagt 220 personer städar de stora Finlandsfärjorna i två skift, och mellan förmiddagspasset och kvällspasset har omkring 30 av dem samlats i lunchrummet.
Medan några äter sin matlåda och andra har tagit plats för att vila plockar representanterna från Fastighets fram informationsmaterial och berättar kort om vilka de är.
Språket är en extra utmaning. Nästan ingen av de anställda kan svenska. Därför är det bra att de fackliga själva har många olika bakgrunder.
– Vi försöker prata svenska i första hand men ibland är det lättare att få informationen på sitt modersmål. De blir mer nyfikna och ställer fler frågor då, säger Ysabel Nilsson Saavedra.
Första jobbet i Sverige
Just den här dagen blir Amir Bobokulovs dag. Han pratar ryska och många av de sommarjobbande städarna har nyligen kommit från Ukraina. Han berättar vad Fastighets är och vad facket gör på deras arbetsplats.
Oksana Kovhanich är en av de nyfikna. Hon har kommit till Sverige från Ukraina under våren och har bara jobbat drygt en månad på N-Clean. Hennes kollega Natalia Skoropys är en av få som kan engelska.
– Det har varit svårt att hitta ett jobb Sverige, jag hade inte väntat mig det, säger Natalia Skoropys.
Även hon har nyligen kommit från Ukraina och är engelsklärare i grunden.
– Jag kan inget om det svenska facket och för mig är det här ett tillfälligt jobb, men jag ska läsa på lite mer. Det är alltid bra att kunna få hjälp om det händer något, säger hon.
Viktigt med fler besök
Frågorna i övrigt är grundläggande; ”varför ska jag vara med i facket?” och ”vad får jag för avgiften?”. Men företrädarna är nöjda.
– Det är därför det är viktigt att vi är ute så här. Vi måste komma till samma arbetsplats flera gånger så att de förstår vilka vi är, säger Silvio Siles.